Politikai kapcsolatai miatt haladhat lassan a nyomozás a nőverővel szemben - a Jobbik viszont Strasbourgig megy az igazságszolgáltatás érdekében

Még mindig nem hallgatta ki a rendőrség azt a férfit, aki márciusban egy debreceni koncerten csak azért szidalmazott és megütött egy nőt, mert jobbikos. A Magyar Hang cikkében arra is emlékeztetnek: annak ellenére sem lett gyanúsítottja a támadásnak, hogy a sértett telefonon rögzítette az esetet. Pedig úgy tudni, a férfi nem először keveredik bajba agresszív viselkedése miatt.

Hiába tett volna feljelentést nem sokkal azután, hogy megütötték egy koncerten, a rendőrség először megpróbálta lerázni Varga Beátát. Azt javasolták neki, hogy a bántalmazás miatt magánvádas eljárást indítson, így a sértettnek kellett volna bizonyítani a vádat, nekik pedig nem kellett volna az üggyel foglalkozniuk. A nő azonban panaszt tett, ezután alakult közvádas garázdasággá az ügy. Amiben március óta semmilyen előrelépés nem történt, hiába készült az esetről felvétel.

A Magyar Hang ismerteti a konfliktus hátterét, amelyből arra lehet következtetni, hogy nem a leterheltség miatt halad ilyen elfogadhatatlan lassúsággal a nyomozás, hanem a támadó kapcsolatai miatt.

A lap szerint sértett és a támadó konfliktusa egy berettyóújfalui fórumra vezethető vissza, ahol a nő a helyi jobbikos Gál László mellől beszélt az épülő börtönkórház veszélyeiről. Aktív szerepet vállalt, a civil betegeket féltette a börtönbüntetésüket töltő bűnözőkkel való találkozástól. Arról beszélt, hogy nem támogatja a börtönkórház Berettyóújfaluban történő megépítését, mert az intézmény nem zártan fog működni, hanem a városi kórházzal közösen.

Vele szemben ült Tikász Ferenc, aki ugyan nem szólt hozzá a vitához, de folyamatosan fotókat készített későbbi áldozatáról. Az csak később derült ki, hogy a nőverő a berettyóújfalui HACS tagja, munkaszervezeti vezetője, azonban a rendőrök rá sem kérdeztek, hogy ez mégis milyen szervezet, amikor ezt Varga Beáta a kihallgatáson jegyzőkönyvbe mondta. A HACS egyébként a helyi önkormányzat által felllított akciócsoport, ennek az egyik munkaszervezetét vezette a nőverés idején Tikász, aki a helyi Fidelitas elnöke is volt.

Nőügyek, ahogy a Fidesz értelmezi

Ez volt az előzménye annak, ami aztán a debreceni Főnix csarnokban, a Majka-koncerten történt márciusban. Beáta 13 éves keresztfiát kísérte el az előadásra, majd a koncert végén a ruhatárhoz igyekeztek. Ekkor lendült akcióba Tikász, aki válogatott sértéseket üvöltött a nő irányába. 

"Piszkos Jobbikos kurva, szopd le Gál Laci faszát!”

Mivel Beáta azt feltételezte, hogy nem áll le a káromkodásnál, elkezdte telefonjával videózni a férfit. „Nézd meg a Jobbikos buzikat!” – szidalmazta tovább a nőt, és ekkor a mobiltelefon felé ütött, a készülék kiesett a nő kezéből és egy közepes erejű ütés érte a homlokát. Mindez egy 13 éves gyerek jelenlétében zajlott, élete első koncertjén.

A férfi nagy tömeg előtt inzultálta és mindössze egy biztonsági őr kelt a védelmére. Beáta elmondása szerint Tikász ezt követően az őrrel is vitatkozott, mondván miért "véd egy jobbikost".

Az ütés helyét egész éjjel jegelte, de még így is dudor nőtt a homlokára. Ezután vetetett látleletet, majd feljelentést tett. A kapitányságon elmondta a rendőrnek, hogy fél T. Ferenctől, mert „agresszív, indulatvezérelt ember”. 

Mivel a támadás is egy 13 éves gyerek jelenlétében zajlott, ezért jó okkal feltételezte, hogy az elkövető legközelebb nem lesz tekintettel a saját négyévese gyerekére se. Később az is kiderült, hogy a férfinak korábban már volt ügye a hatósággal agresszív viselkedése miatt. Hogy a támadást ne lehessen eltussolni, a saját védelme érdekében közzétette a bántalmazásáról készített videót.

Korábban kerestük Tikász Ferencet is, de akkor már nem volt olyan nagy legény, amikor arról kérdeztük, hogy valóban ott volt-e ezen a rendezvényen és valóban inzultálta-e a hölgyet. Mindössze annyit válaszolt, mielőtt kinyomta a telefont, hogy

"nem".

Ennyire futotta a rendőröknek

Időközben eltelt három hónap, ezalatt már Berettyóújfalu fideszes polgármestere is felkereste a nőt, hogy írásban fejezze ki sajnálatát Tikász Ferenc tettével kapcsolatban. A nyomozóhatóság viszont a gyanúsításig sem jutott el, csupán a nő védelmére kelő biztonsági őrt hallgatták ki tanúként. Jelenleg az igazságügyi szakértői véleményre várnak.

Nemcsak a bántalmazott nőnek tűnt fel a csigatempó, a Jobbik elnökének is. Sneider Tamás ezért országgyűlési képviselőként tájékoztatást kért a nyomozóhatóságtól, akik viszont jogellenesen elutasították a kérelmét.

A pártelnök hiába kérdezett, a rendőrség hallgat a megvert jobbikos nő esetéről | Alfahír

Emlékeznek még arra a jobbikos nőre, akit március 29-én Debrecenben egy korábban a Fidelitasban politizáló férfi gyalázott és megütött? Tikász Ferenc tettéről videófelvétel is született (a támadó jelenleg Berettyóújfalu munkaszervezet-vezetője, és arról is hallani, hogy munkakapcsolatban áll Vitányi István fideszes országgyűlési képviselővel).

Két napja viszont már az áldozattól is kapott meghatalmazást, noha arra semmi szüksége nem lenne a részletek megismeréséhez. A jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy az országgyűlési képviselők akár minősített iratokat is megismerhessenek. Így hamarosan kiderülhet, hogy mit csinált nyomozásra hivatkozva három hónapig a rendőrség.

A fideszeseknek úgy tűnik, belefér a nők szidalmazása

Korábban az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának fideszes alelnökét kérdezte az Alfahír arról, igaz-e, hogy a jobbikos hölgyet nagy nyilvánosság előtt letámadó, mocskoló, majd megütő férfival munkakapcsolatban áll. Vitányi Istvánt szerint, mivel a konkrét bántalmazást a videó nem bizonyítja, a felvételen elhangzó "buzikurvázással" kapcsolatban nincs mit nyilatkoznia. 

A Jobbik elmegy akár Strasbourg is

Ma, Magyarországon a fideszes párttagkönyv egy mentelmi joggal ér el - fogalmazott érdeklődésünkre Sneider Tamás, a Jobbik elnöke. Szerinte a rendőrség még akkor is képes félig-meddig szemet hunyni, a fideszes politikus által elkövetett bűncselekmény jól dokumentálható, és tanúk is vannak. Úgy látja, jelenleg is időhúzásra játszanak.

Sneider Tamás ugyanakkor leszögezte: 

"minden követ meg fogunk mozgatni, hogy a megalázott tagtársunk számára igazságtételt tudjunk szolgáltatni, ha kell Strasbourgig is elmegyünk".

Ha a Fidesz arroganciájáról beszélünk, az megmutatkozik a nőkkel szemben is, amikor arról beszél Orbán Viktor, hogy nőügyekkel nem foglalkozik, amikor a szolnoki fideszes polgármester kurvázza le a női szavazókat, vagy épp a vak komondor ügylét is felhozhatjuk - fogalmazott Sneider Tamás arra a felvetésünkre, hogy a Fidesz politikusai sok esetben visszás módon viselkednek a nőkkel. 

Sneider Tamást kérdeztük Farkas Flóriánnal kapcsolatban is - ő Mengyi Rolanddal szemben még mindig országgyűlési képviselő:

"ha valaki a maffiarendszer fő szabályait betartja, az a rendszer bizalmát élvezheti, csak akkor szoktak egy maffiataggal elbánni, ha az el kezd a saját szakállára dolgozni".