Magyar nyugdíjas: Az átlagnyugdíj pont olyan hamis kép, mint az átlagjövedelem

Magyar nyugdíjas: Az átlagnyugdíj pont olyan hamis kép, mint az átlagjövedelem

Hiába remélné a kormány, a magyar nyugdíjasokat nem tudja egykönnyen átverni.

Emlékezetes, Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán arról posztolt közösségi oldalán, hogy szavai szerint 

jövő hónapban az emelt nyugdíj mellett 13. havi nyugdíjat is fizetünk. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok átlagosan 416 ezer forintot kapnak februárban.

Ezen örvendetes fejleményen felbuzdulva rá is kérdeztünk Olvasóinknál arra, mire költik majd a várva várt összeget. Olyan kommentekből szemezgettünk, amelyeket javarészt érintett nyugdíjasok fogalmaztak meg a Facebookon, reagálva a jövő hónapban esedékes nyugdíjemelés hírére. 

Az alábbi hozzászólásokból kiviláglik, hogy – a kormányzati propagandagépezet igyekezete ellenére – sok időskorú egyáltalán nem hagyja magát megvezetni a kérdésben:

  • Ez olyan, mint az, hogy rezsicsökkentés címén minden magyar háztartás kap 181 ezer forintot. Valaki megkapta már? Az átlagnyugdíj is ilyen. Sokkal többen vannak az átlag alatt, mint az átlag felett. Fel kellene zárkóztatni az átlag alattiakat az átlagnyugdíjhoz. Az átlag felettieknek meg nem kellene kapniuk kiegészítést. Amúgy meg hogy jött ki nekik ez 416 ezer?
  • Az átlagnyugdíj pont olyan hamis kép, mint az átlagjövedelem. Csináljanak statisztikát a többmilliós és milliós nyugdíjak kivétele után és azt mutogassák! Ja, hogy az siralmas? Nekünk is.
  • Februárig ezt halljuk, arról nem beszél, hogy a képviselők mennyi emelést és mindenféle bizottságban kapott juttatást vesznek fel.
  • Több mint fél millió nyugdíjas járandósága a 13. havival sem éri el ezt az összeget. Az övékét a megemelt miniszteri fizetésből pótolja ki, hogy meg legyen nekik is?
  • Kíváncsi vagyok mennyit ér az inflációval lecsökkent nyugdíjam! Az biztos, messze van a 400 ezertől!
  • Agyamra mennek ezek az álhírek, vagy minek nevezzem! Mindenki tudja, hogy jön ki az átlag!
  • De, szeretném ennek az átlagnak a felét megközelíteni!
  • Ha véletlenül megkaptam, elmondom
  • Az ország gázszerelőjétől kérek befektetési tanácsot
  • Új kormányra gyűjtök!

A kormányszóvivő cáfolta Orbán Viktort, az infláció "ennél magasabb is lehet"

Az Alfahír is beszámolt arról a kormányzati sikerről, miszerint a nyugdíjak jóval az infláció alatti mértékben növekednek idén. Szentkirályi Alexandra közlése viszont szöges ellentétben áll a miniszterelnök ígéretével, miszerint egy számjegyűre csökkentik 2023-ban az infláció mértékét.