Nyár végén telt ház lehet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint

Nyár végén telt ház lehet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke az ATV-n arról beszélt, hogy "értékesítési előny" lehet Magyarország számára, ha négymillió embert beoltanak a koronavírus ellen.

A vendéglátás és a turizmus nyári esélyeivel kapcsolatban azt mondta, ha jól halad az oltási program és Magyarország közeledik a nyájimmunitáshoz, az turisztikai szempontból versenyelőnyt jelenthet. Mint ismert, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, a nyájimmunitás eléréséhez több mint hatmillió embernek kell oltást kapnia itthon.

A kormány nem tudja tartani az oltási ütemet, és most már a lélegeztetőgépeken lévők száma az új mérőszám

A mai kormányinfón megválaszolt kérdésekből szemezgettünk: Az oktatási intézményvezetők (iskolaigazgatók) engedélyezhetnek távollétet a diákok számára, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak - válaszolt Gulyás Gergely arra a felvetésre, sok szülő nem engedné a gyermekét az iskolába az április 19-ei nyitás után. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, az alsó tagozatban nem lesz digitális oktatás jövő hétfőtől.

Baldauf arra is kitért, hogy 

várhatóan a vidéki turizmus a fővárosinál hamarabb felpörög majd, ha enyhítésekről dönt a kormány, mert akkor "kiszabadulhat a belföldi kereslet".

Mint mondta, saját szállodájában azt tapasztalja, hogy jelenleg a nyári hónapok előfoglaltsága 10-15 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától, de biztos benne, ha a kormány újabb enyhítő lépést tesz, akkor pár héten belül jelentős keresleti felfutás lesz, ami "mentheti a júniust, júliusra és augusztusra pedig akár telt házakat is hozhat".

A Szállodaszövetség alelnöke ugyanakkor kiemelte, 

három hónap sikeres működéssel nem lehet 12 hónapig fenntartani egy vállalkozást, főleg úgy, hogy közel öt hónapnyi árbevétel idén már elúszott.

"Ha sikeres is lesz a nyár, az nem biztos, hogy mindenkinek elég a túléléshez, de egy kis segítséget biztosan nyújt" - fogalmazott.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szerdán elmondta, a szövetség a társszervezetekkel és a turisztikai ügynökséggel közösen szabályrendszert alkotott a fokozatos újraindítás biztonsága érdekében. Gál Pál Zoltán hozzátette, hogy a munkaerőt viszonylag gyorsan mozgósítani tudják az egységek, a zökkenőmentes indulást folyamatosan készítik elő a teraszokat üzemeltetők, és jó hírnek nevezte a teraszdíj eltörlését.

A vendéglátóhelyek már készülnek is a teraszok nyitására

A vendéglátó helyek készülnek a teraszok közeledő nyitására. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére szerdán elmondta, hogy a munkaerőt viszonylag gyorsan mozgósítani tudják az egységek, a zökkenőmentes indulást folyamatosan készítik elő a teraszokat üzemeltetők, és jó hírnek nevezte a teraszdíj eltörlését.