Több száz tudós tiltakozott a „Palkovics-terv” és az MTA államosítása ellen

Kedden utcára vonulnak az akadémiai dolgozók.

Jelentős érdeklődés mellett már a második rendezvényét tartotta meg az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amit a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai Kutatóintézet Közalkalmazotti Tanácsai hívták össze, de mellettük nagy számban megjelentek a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és más tudományágak dolgozói is.

A terem zsúfolásig megtelt, a regisztrációs pultnál kígyózó sorok jelezték a magyar tudományos elit egységes kiállását a tervezett kormányzati intézkedés, az úgynevezett „Palkovics-terv” ellen, mely lényegében államosítaná a Magyar Tudományos Akadémiát. A terv részeként kutatóintézeteket zárnának be, tudósok százait bocsátaná el a kormány, az innovációra és kutatásra érkező uniós forrásokat pedig magához vonná az állam.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) terve gyakorlatilag teljesen megfosztaná az MTA-t az autonómiájától. Az alapellátás, valamint a tudományos kutatások törvényben rögzített finanszírozása helyett pályázati kötelezettséget írna elő az MTA kutatóintézetei számára. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a napi működésre, az alapkutatásokra, az épületek fenntartására, a tudományos kutatók, de még az adminisztratív személyzet bérezésére is pályáznia kellene az MTA különböző intézményeinek, és az állam döntené el, hogy ki, mire, illetve mire nem kaphat pénzt. Nem mellékes, hogy a támogatásra egyetemek is benyújthatnák az igényüket. (Bővebben a „Palkovics-tervről” és az új pályázati rendszerről hétfői cikkünkben olvashat!)

Palkovics: legitim igény, hogy hasznos célokra fordítsuk az adófizetők pénzét

Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt állította, alkotmányos garancia van az MTA autonómiájára, így nem születhet politikai döntés a kutatás-finanszírozásról, ugyanakkor azt is mondta: „Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét.” Ezért nem tudja elfogadni azt az érvet, hogy „majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része”. Szerinte ez a világon sehol, így az Egyesült Államokban vagy az EU többi országában sincs így. „Azt szeretnénk, hogy a tudományos szereplőkkel együtt nézzük végig az összes tudományterületet, a magyar nyelvtől egészen a mesterséges intelligenciáig, és állapodjunk meg arról, hova helyezzük a forrásainkat. Az, hogy ezt milyen formában tegyük, már lehet vita tárgya, de arra szükség van, hogy meghatározzunk bizonyos prioritást élvező területeket” - fogalmazott a miniszter a Magyar Hírlapnak. (NT)

A mintegy három óra hosszú ülésen az MTA dolgozói egyhangú szavazással egy meglehetősen kemény hangvételű nyilatkozatot fogadtak el, melyben leszögezték:

a tervezett pályázati rendszer a tudományos élet finanszírozására alkalmatlan, méltatlan és - ami talán a legfontosabb - nem kívánnak részt venni benne.

Az akadémiai kutatók a közreadott nyilatkozatban követelik a pályázati rendszer visszavonását, az MTA autonómiájának helyreállítását, továbbá az alapellátás feltétel nélküli biztosítását.

A fórumon szolidaritásról biztosították egymást az MTA humán és reál tudományokkal foglalkozó kutatói, mivel a „Palkovics-terv” része a társadalomtudományi és a természettudományi kutatóközpontok egymással való szembefordítása, egymás elleni kijátszása.

Palkovics kiszervezné a kutatóhálózatot az MTA alól

Csütörtök délután a 168 Óra saját információi hivatkozva azt írta: még májusban drasztikusan átszervezi Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. A lap úgy tudja, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője múlt hét végén egy közvetítő révén üzent az MTA-nak: elkötelezett az átalakítást illetően, az MTA kutatóhálózatát pedig kiszervezik az MTA alól. Egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet hoznának létre, és oda kerülnek azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana, a többit megszüntetnék, az MTA csak köztestületnek maradna meg. A 168 Óra azt írta: az Eötvös Loránd Intézet vezetőjeként állítólag felmerült Hatos Pál és Prőhle Gergely neve. (NT)

A Szlovák Tudományos Akadémia kiáll az MTA autonómiája mellett

Közben sorra érkeznek a magyar akadémiai dolgozók mellett kiálló támogatói levelek. Az átszervezés leállítását követelő petíciót eddig 566 értelmiségi írta alá, köztük számos művész, egyetemi oktató és tudós. Kiálltak az MTA dolgozói mellett az ellenzéki a pártok is.

A Jobbik közleményben ítélte el a „Palkovics-tervet”de a többi párt is tiltakozását fejezte ki.

Kiállt a magyar tudósok mellett a Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák Történeti Társulata is. Nyílt levelükben azt írják:

"a felterjesztett változtatások nagy mértékben korlátozzák a tudományos kutatás szabadságát és minőségét".

Úgy tudjuk, számos külföldi akadémiai intézet készül hasonló szolidaritási nyilatkozat kiadására a közeljövőben.

Kedden utcára vonulnak

Az akadémiai dolgozók folytatják tiltakozásukat: jövő kedden utcára vonulnak és élőlánccal veszik körbe az MTA épületét a Széchenyi téren. A rendezvényre több ezer akadémiai dolgozót és velük szolidáris szimpatizánst várnak a szervezők.

Szabó Balázs