Kádár idején jobb volt! Hiába a fegyveres nyomozók, maradtak a jobbikos plakátkampány szerződései

A plakátrongálás jobban megy.

A Cityposter plakátcég a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményéből egy nagyon tragikomikus kép sejlik fel a pártállami rendszerről.: bár a jobbikos plakátok miatt jöttek ellenőrizni, de a párt szerződése nélkül távoztak – épp a plakátkampány irataira nem volt érvényes a NAV-nyomozók megbízólevele.

Pártállam - a Jobbik plakátjai miatt már a házkutatást tartottak a NAV-nyomozói

Várható volt, hogy az állampárt nem nyeli a békát: az egész gépezet megmozdult, a kormánysajtó és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is - hétfőn az adóhatóság bűnügyi nyomozói érkeztek a plakátcéghez, hogy vizsgálódjanak Simicska Lajos cégénél a Jobbik plakátkampánya ügyében.

Bár a nyíltan kormánylapként funkcionáló Magyar Idők már napokkal ezelőtt megszellőztette, hogy a NAV nyomoz a Simicska-cég ellen, és a Cityposter csütörtökre várta is revizorokat, a házkutatásra és az ÁFA-bevallás alapján 2017 januárja és áprilisa között keletkezett iratok lefoglalására érkező fegyveres nyomozók hétfőn mégis felsültek.

„Éjfél utánig bent tartották a dolgozókat, több mint 5600 lap, vagyis legalább 11000 oldal anyagot fénymásoltak és foglaltak le az adónyomozók. Jobbikos számlák azonban nem voltak a papírok között. Amikor ugyanis a pénzügyőrök a Jobbik plakátkampányának dokumentumaihoz érhettek volna, közölték, hogy az ő megbízásuk ennél a pontnál véget ért. Úgy tűnik, a nagy sietségben rosszul állíthatták ki a megbízólevelüket, hiszen bár áprilisban már megjelentek a Cityposter felületein a Jobbik hirdetései, számlák és ÁFA-bevallási kötelezettség csak a teljesítés után hónapokkal később keletkezik. Így, bár sajtóhírek szerint a Jobbik miatt indítottak vizsgálatot a cég ellen, semmilyen a párt kampányával kapcsolatos dokumentumot nem tudtak elvinni.”

– mondta Puskár Anett, a Mahir tanácsadója.

A Mahir Cityposter beszédesnek tartja, hogy az ellenőrzéskor a hatóság eltért a bevett gyakorlattól: a bűnügyi igazgatósági eljárás már azelőtt megindult, hogy megkezdődött volna az azt esetlegesen megalapozó adóhatósági ellenőrzés. A vizsgálat tényéről ráadásul előbb tudott a sajtó, mint az érintett cég, sőt volt, ahol már az eljárás eredményét is megelőlegezték. A Mahir Cityposter panasszal élt a házkutatás ténye és módja ellen.

Eközben a kormány a parlamentben is harcol a plakátok ellen – bár ott egy sincs kiragasztva

Mint ismert, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese múlt héten jelentette be: pártja azt javasolja, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány.

Hogy egyértelmű legyen, kire is vonatkozik valójában ez a szigorítás, abban Dömötör Csaba keddi felszólalása lehet segítség – szerinte ugyanis rémisztő a Jobbik és a magáncég közti szerződés, és még az is kiderülhet, hogy a teljes ellenzéket Simicska pénzeli.

Mennyivel egyszerűbb lenne leragasztani azokat a kurva plakátokat – jobban is ment.