Az EU mégsem fogadja el a kínai és orosz oltást a közös igazolásánál?

Az EU mégsem fogadja el a kínai és orosz oltást a közös igazolásánál?

Az unió közös védettségi igazolványát mégsem kaphatják meg azok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak - értesült róla az Euronews. Egy csütörtöki zárt ülésen két uniós biztos között hangzott el az állítás.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Bloomberg által megszerzett bizottsági javaslat szerdán még arról szólt, az Európai Unió elfogadná a kínai és az orosz oltóanyagot a közös védettségi igazolásban. Az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be tervezetet a védettségi igazolás kapcsán, pontosabban szerdán. Eszerint a dokumentumot a déli tagállamok kérésére vezethetik be és a koronavírus elleni oltás meglétét, illetve más jellegű védettséget igazolhat, a célja pedig az utazások megkönnyítése a nyári turista szezonra.

Körkép: Franciaország, Románia és Ausztria továbbra is olt az AstraZenecával

A Fülöp-szigetek egészségügyi hatósága nem látja okát annak, hogy felfüggessze a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcinával annak ellenére, hogy Dánia, Norvégia és Izland elővigyázatosságból egyelőre leállt vele, mert a szer esetleg vérrögösödést okozhat - adta hírül pénteken az ország egészségügyi minisztériuma. Hasonlóan döntött Kanada, Thaiföld azonban a halasztást választotta.

A leirat szerint a bizottság alelnöke Margaritisz Skínász azt mondta

az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem.