A korrupció, a szegénység és az egészség miatt kell támogatni az ellenzéki népszavazást

A korrupció, a szegénység és az egészség miatt kell támogatni az ellenzéki népszavazást

A hatpárti ellenzék szerda délelőtt megtartotta az év első közös sajtótájékoztatóját, amely hasonlóan a januári hónaphoz, szintén kissé egyhangúra sikerült. Hat a magyar igazság, így a pártvezetők egymást követően mondtak köszönetet azoknak, akik eddig kitöltötték a petíciójukat, illetve nyomatékosították, hogy a kormányváltás előkapujaként tekintenek a kezdeményezésükre, így aki tényleges változást szeretne, és még nem tette, az szignózza valamelyik aláírásgyűjtő ponton a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésüket.

Korábban beszámoltunk róla, hogy december közepén kezdte meg az aláírásgyűjtést a Fudan Egyetem ügyében, illetve az álláskeresési járadék 3-ról 9 hónapra történő meghosszabbításáról az ellenzék, Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére. Az aktivistáknak 200 ezer aláírást kellene összegyűjteniük január közepéig, eddig 75 ezer aláírás gyűlt össze.

Karácsony szerint a demokrácia lényege roppant egyszerű: a nép és nem pedig a népen uralkodnak. Hazánkban abból is jól látszik a demokrácia hiánya, hogy nem szolgáló kormányunk, hanem uralkodó hatalmi elitünk van. A főpolgármester úgy véli az ellenzéknek kutya kötelessége ezt a logikát megváltoztatni, éppen erről szólt az előválasztás is, ahol a választópolgárok döntötték el, kik legyenek a változás képviselői.

Ami az előválasztással elkezdődött, az az aláírással folytatódik

- vette át a szót Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti alelnöke, aki a pártja nevében arra biztatott mindenkit, hogy írja alá az íveket.

Dontáh anna:

A népszavazás kezdeményezése nem másról szól, mint a lakhatási és megélhetési válság megoldásairól szól. Erről szól a Fudan egyetem ügye, a diákváros, a lakhatás, és az álláskeresési járadék kérdése is.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője is egyetértett abban, hogy a kormányváltáshoz mindenképpen népszavazásra is szükség van:

Előválasztás, népszavazás, kormányváltás. Nemet kell mondadnunk a kínai eladósodásra, a hitelre, igent kell mondanunk a vidéki kollégiumi hálózatra és diákvárosra. Nemet kell mondanunk a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára, a bérüknek az alacsonyan tartására, és igent kell mondanunk, hogy magas béren, magas hozzáadott értékű munkavállalói legyenek Magyarországnak.

Emlékeztettet arra is, hogy pont 3 éve, ezekben a napokban utasította el az ellenzék a rabszolgatörvényt, ezzel eldőlt, hogy közösen összefogva futnak neki a kormányváltásnak. Hazugság, hogy jogállamiságban és demokráciában nem lehet szociális államot építeni és tömegeket felemelni. Ez a NER hazugsága. A NER az elmúlt 12 évben nem volt képes nagyobb teljesítményre, mint a rendszerváltás óta az összes kormány - kritizálta a jelenlegi hatalmat.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke nyomatékosítva az előtte szólók mondandóját elismételte, hogy

az aláírásgyűjtés tényleg megalapozza a kormányváltást tavasszal. Ennek célja a szociális biztonság megteremtése és a létbiztonság javítása.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke kifejtette, hogy az Egységben Magyarországért névre keresztelt összefogás keleti diktatúrák helyett, a nyugati jólét felé mozdítaná el az országot.

Ha választanunk kell a hárommilliós tandíjjal bíró kínai egyetem, illetve a magyar fiatalok számára 30 ezer kollégiumi hely között, mi a magyar nemzeti érdek irányába fogunk elmozdulni

- tette hozzá a politikus, majd hozzátette, egy lakhatási válság közepén normális országban nem is lenne értelmezhető amit a Fidesz-KDNP akar. A külföld felé történő eladósodás és a fiatalok életlehetőségeinek tönkretétele nem nemzeti érdeket szolgál.

Márki-Zay Péter, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje a sajtótájékoztatót zárva próbálta eloszlatni a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy a különböző nézetű pártok egy esetleges közös kormányzás során képtelenek lennének az összetartásra:

Bár sokszínű az ellenzék, a szívünkben mindannyian piros, fehér, zöldek vagyunk. Mindannyian elsősorban magyarok vagyunk. Egy olyan Magyarországban élünk, ami az elmúlt években zuhanésszerű lecsúszása, Európa legszegényebb országává válása és az unió legkorruptabb kormánya magyarországot lefelé vitte. Az igazi kérdés most az, hogy elindulunk-e fölfelé

Szerinte erről szól a két népszavazási kérdés is: egy kommunista kínai egyetemmel szemben a vidéki diákoknak szeretnének megfizethető szállást Budapesten, ahogy a covid miatt állásukat vesztetteknek is jár 9 hónapra az álláskeresési járadék. Emlékeztetett, utóbbi az egész EU-ban nálunk a legrövidebb a maga három hónapjával.