Az Egységben Magyarországért 235-235 ezer aláírást gyűjtött össze a népszavazási kezdeményezésükre, holnap fogják leadni az íveket

Az Egységben Magyarországért 235-235 ezer aláírást gyűjtött össze a népszavazási kezdeményezésükre, holnap fogják leadni az íveket

Az Egységben Magyarországért a mai nappal elérte a 470 ezer aláírást. Ez a két népszavazási kérdésben 235-235 ezer. Tehát bőségesen megvan mind a két kérdésre a kétszázezres határ

- közölte Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás közös mininszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely főpolgármesterrel Facebook videóhíváson a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésükre összegyűlt aláírások számát.

Az összegyűlt aláírásokat a holnapi napon reggel kilenc órakor fogják leadni.

Ez az ellenzék közös sikere

- vette át a szót Karácsony, aki szerint az előválasztási küzdelem folytatásaként aposztrofálható a népszavazási kezdeményezésük. Azzal, hogy sikerült megugraniuk a kétszázezres határt, pedig jól mutatja az összefogás erejét.

Ez egy jó ugródeszka ahhoz, hogy amikor a jelöltek a saját aláírásaikat gyűjtik majd az indulásukhoz, ez elrepítsen minket a kormányváltásig. Sikerült bemutatnuk, hogy nemcsak a Fidesz kamu kérdéseivel lehet népszavazásosdit játszani, hanem lehet valódi népszavazást is tartani

- tette hozzá a főpolgármester.

A hét ellenzéki párt aktivistái december közepén kezdték meg az aláírásgyűjtést a Fudan Egyetem ügyében, illetve az álláskeresési járadék 3-ról 9 hónapra történő meghosszabbításáról Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére. Az egyik kérdés azt célozza meg, hogy ne a kínai kommunista állam elitegyeteme, a Fudan épüljön meg Budapesten magyar adófizetői pénzből a helyszínre tervezett Diákváros helyett, ami a vidéki magyar fiataloknak teremtett volna olcsó lakhatást.

A másik kérdés pedig azt szolgálja, hogy 90 nap helyett 270 napig tartson az álláskeresési járadék (értsd: munkanélküli segély), mert felmérések szerint ennél jóval több ideig tart egy átlag embernek, hogy állása elveszítése után új helyet találjon magának.

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az ellenzéknek január közepéig mégcsak 75 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük, a mai nappal azonban jócskán megugrották a megszabott 200 ezres álomhatárt.