Másfél milliós jutalmat kapott a fideszes polgármester Badacsonytomajban, ahol még Polt Péter is nyomoz

Másfél milliós jutalmat kapott a fideszes polgármester Badacsonytomajban, ahol még Polt Péter is nyomoz

Két havi fizetésének megfelelő jutalmat kapott Krisztin N. László, akinek félresikerült projektjét a rendőrség és az adóhatóság mellett a Közbeszerzési Döntőbizottság, majd az OLAF is vizsgálni kezdte.

A badacsonytomaji képviselők a múlt heti testületi ülésen egy tartózkodással és egy ellenszavazattal hagyták jóvá az önkormányzatot vezető Krisztin N. László számára a mintegy 1,5 forintot kitevő plusz juttatást, ami kéthavi fizetésének felel meg – számolt be a 24.hu. Bizonyára megérdemelte tekintve, hogy annyira elbaltázott egy 2,4 milliárdos uniós beruházást, hogy azt végül egy kormányzati cég fejezte be három éves csúszással.

Polt Péter elárulta: két gyanúsítottja is van a korrupciós botránynak!

A 2018-ban elnyert 2 milliárd 435 millió forintos EU-s támogatás ügyében először a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD), majd az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), a rendőrség, végül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nyomozott.

A polgármester összesen 61,7 millió forintot osztott szét szabálytalanul „projektmenedzseri tevékenységre”. Ebből a pénzből az akkori jegyző és városházi alkalmazottak kaptak különböző összegeket.

Az EU-s pénzből finanszírozott projekt célja eredetileg a Balaton-part egyik szimbolikus épületének számító Tátika ház felújítása volt, de az önkormányzat befuccsolt a kivitelezéssel, így azt végül a Navracsics Tibor minisztériuma alá tartozó BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek adták át. Az állami cég végül az eredeti 2020 őszi átadáshoz képest három évvel később tudta befejezni a projektet.

A korrupciós ügy ettől még nem ért véget:

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2020-ban 3 milliós bírságot szabott ki az önkormányzatra, mivel több ponton törvénysértőnek találta a projekt kezelését.

Az OLAF is a szokásosnál komolyabban vizsgálta az ügyet: kiszálltak a polgármesteri hivatalba, sőt a polgármester lakására is. A NAV Veszprém megyei központjában 2020 tavaszán két héten keresztül sorban hallgatták ki az érintett badacsonytomaji önkormányzati képviselőket.

Polt Péter egy tavaly parlamenti kérdésre adott válaszában azt is bevallotta, hogy már gyanúsítottak is vannak:

2022. november 3-án sor került két személy gyanúsítotti meghallgatására jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása vétség alapos gyanúja miatt.

Polt akkor azt is közölte, hogy a Székesfehérvári Járási Ügyészség végzi a nyomozás irányításával kapcsolatos feladatokat. Krisztin N. László polgármester nem válaszolt a 24.hu kérdéseire, NAV-tól pedig azt írták, hogy „a feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

(Címlapkép: Krisztin-Németh László)