Erőműszennyezés: az ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását

Erőműszennyezés: az ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását

A Gyöngyösi Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezés ügyében indult nyomozást lezáró rendőrségi határozatot – írja az Átlátszó. A hatóság szerint a rendőrségi nyomozás során

nem tettek meg mindent a tényállás tisztázása érdekében, az hiányosan felderített, így az eljárás megszüntetésére megalapozatlanul került sor.

Az akkor, azaz 2019 novemberében még Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű technikai víztározójában (ahova a Viresol Kft. eresztette a szennyvizet) a munkavállalók rosszullétre panaszkodtak az ott képződött gázok miatt, a környező patakok vize pedig gyakorlatilag szennyvízzé vált .

Az ügyben több országgyűlési képviselő is feljelentést tett, egyrészt környezetkárosítás, és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, másrészt hivatali visszaélés miatt (bár a környezetvédelmi hatóság kötelezte a Viresolt környezetkárosodást megelőző intézkedésekre, ennek ellenére a cég valahogyan mégis rendelkezett a folyamatos működéshez szükséges engedélyekkel), később ezt a két ügyet egyesítették.

Bár Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint csupán „rémhírekről” volt szó, később nem mert belekóstolni abba a palack vízbe, amit Dudás Róbert, a Jobbik képviselője a helyszínről hozott neki.