„Megbántam” – négy év letöltendő börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

„Megbántam” – négy év letöltendő börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

A vesztegetéssel vádolt és tettét beismerő Agócs János ítéletéről első fokon döntött most a bíróság.

Négy év börtönre, közügyektől eltiltásra és 260 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság első fokon Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét – írja a hvg.hu. A tárgyalásról tudósító lap szerint

az ORÖ egykori vezetője beismerte, hogy összesen 30 millió forintért árulta saját elnöki tisztségét.

A bíró szerint bizonyítást nyert, hogy Agócs törvénytelen módon próbált gondoskodni a maga számára „egyfajta életjáradékszerű ellátásról”.

Az üzletet két személynek is felajánlotta, de egyikük az ügyészségre ment és „próbavásárlással” lebuktatta. Agócsnak így most két rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében kell felelnie.

Az ügyész és a védő egyaránt fellebbezett az ítélet ellen, így az egyelőre nem jogerős.

„Sajnálom ezt az egészet, nem voltam tisztában vele, nem tudtam, hogy ilyen súlyos dolgokat fogok elkövetni, megbántam"

– mondta az utolsó szó jogán, még az ítélethirdetés előtt Agócs.

Az ítélet szerint Agócs János tavaly tavasszal úgy döntött, hogy még a ciklusa lejárta előtti lemondással pénzzé teszi pozícióját, mondván „belefáradt” a vezetésbe, és átjátssza annak a képviselőtársának, aki hajlandó eleget fizetni érte. 2022 augusztus végén korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették, majd szeptemberben bilincsben vitték el a rendőrök, év elején pedig kiengedték az előzetesből. Agócs eredetileg hat év börtönt is kaphatott volna az ügyészségi indítvány alapján, ha beismeri tettét.

(Címlapkép: Agócs János, az ORÖ elnöke beszédet mond Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án. MTI/Balogh Zoltán)