Megduplázódott a kapcsolati erőszak áldozatainak száma - Orbán semmit sem tesz?

Megduplázódott a kapcsolati erőszak áldozatainak száma - Orbán semmit sem tesz?

A rendőrség adatai szerint a kapcsolati erőszakkal összefüggő bűncselekmények száma öt év alatt jelentősen nőtt. Ugyanakkor a hatóság látókörébe került ügyek mindössze harmada végződött vádemeléssel – írja az Átlátszó alapján a Telex.

Az oknyomozó portál még februárban adott be közérdekű adatigénylést az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. Arról akart többet megtudni, hogyan alakultak az elmúlt öt évben a kapcsolati és szexuális erőszak számai.

Különös pikantériát ad az ügynek, hogy pont akkor látott napvilágot ez a statisztika, amikor Magyar Pétert volt felesége és a teljes kormányzati médiahálózat kapcsolati erőszakkal vádolja.

A rendőrség statisztikái szerint kapcsolati erőszakkal összefüggésben 2023-ban 783 sértettet és 640 elkövetőt tartott nyilván a rendőrség, szexuális erőszaknál ugyanez az arány 369 és 362, szexuális kényszerítésnél pedig 73 és 60.

2020-ban még 393 áldozatot regisztráltak kapcsolati erőszakkal összefüggésben.

Ez azt jelenti, hogy öt év alatt a kapcsolati erőszak-bűncselekmények áldozatainak száma duplájára nőtt.

Ez a tragikus emelkedés azt bizonyítja:

Az elmúlt 5 évben nem volt fontos a Fidesz rezsimnek a kapcsolati erőszak elleni fellépés. Most, hogy veszélyt jelent hatalmukra Magyar Péter, hirtelen úgy tesznek, mintha érdekelné őket.

A bűncselekmények sértettjeinek túlnyomó többsége nő volt, míg az elkövetőknél a férfiak jelentek meg nagyobb arányban a statisztikában.

Az áldozatok döntő többségénél a nyilvántartás szerint volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt.

A hivatalos számok ugyanakkor nem fedhetik le teljesen a valóságot. A NANE és a Patent Egyesület számításai szerint ugyanis a hivatalos statisztikában megjelenő számoknál jóval több, nagyjából 226 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai, szexuális erőszak áldozatává válik.

(Címlapkép: Résztvevők a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja alkalmából tartott rendezvényen Budapesten 2018. november 25-én. Balogh Zoltán/MTI)