Mégis lesz választási csörte: Magyar Péter is azt ígéri, ott lesz a köztévés vitán

Mégis lesz választási csörte: Magyar Péter is azt ígéri, ott lesz a köztévés vitán

A köztelevízió péntek estére fordulva váratlanul levélben közölte a DK-val, hogy meghívják a pártvezetőket egy nyilvános, élő választási vitára. Így hamarosan EP-listavezetői vitára kerülhet sor, már csak a pontos helyszín és időpont kell hozzá.

Az MTVA „megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan” – ezt írta a DK-nak küldött levelében Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója. Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője Facebookon is tudatta a hírt, jelezve, miután Molnár Csaba, a baloldali pártszövetség kampányfőnöke levelet írt a köztévének.

A vezérigazgató azt írja, hogy “(…) megkezdtük egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan. Így hamarosan pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc és valamennyi jogerősen listát állító párt elnöke kézhez veheti a DMSZ és MTVA hivatalos megkeresését.” Tehát lesz vita! A részletekre majd érdemes lesz figyelni, hiszen jól ismerjük a “köztévét”

– írta Dobrev, hozzátéve, hogy a Partizán szervezte első vitán is részt vesz majd, s erre biztatta vetélytársait is.

Ismert, Magyar Péter korábban tíz napos ultimátumot adott a köztévének: ha nem biztosítanak adásidőt az európai parlamenti választások listavezetőinek televíziós vitájához, akkor demonstrációt szervez a Kunigunda útjára. A Tisza Párt első embere amúgy épp ettől az eseménytől tette függővé más platformokon megrendezendő vitákon való részvételét. A DK-s Molnár Csaba ezután rögzítette, hogy csupán 24 órát ad az állami médiának reagálni követelésükre.

Magyar Péter közösségi oldalán a fejleményre úgy reagált:

Levelet hozott a ”postás”. Bár a nevét senki nem merte adni hozzá.

Szavai szerint örül, hogy kiálltak magukért, és hogy milliókkal a hátuk mögött elérték, hogy „egy évtized után a Fidesz-propaganda zászlóshajója, a “köz”televízió nem tudja megakadályozni, hogy élő választási vitaműsort rendezzenek.

Én ott leszek”

– tette egyértelművé szándékát posztjában.

Magyar idézte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. levelét, melyből az is kiderül, hogy „a vita pontos részleteiről (helyszín, időpont stb.) a későbbiekben adunk tájékoztatást az Önök részére.”

Emlékezetes, ezt megelőzően nem a magyar politikai élet legkorrektebb posztpárbaja zajlott: Magyar Péter ugyanis alaposan kiosztotta a DK arcát és viszont, mivel más-más módon egyeztek volna bele egy élő politikai vitába. A Tisza Párt vezetője, alelnöke előre rögzítette, elsősorban a köztévé hasábjain kíván vitázni a Fidesszel és a DK-val is. Dobrevéknek azt üzente, hogy szerinte egy brancsot alkotnak Orbán Viktorral. Dobrev Klára pedig felhánytorgatta, hogy Magyar vitát ígért, és beszédmódját is bírálta, majd arra jutott: „Gyáva. Mint Deutsch Tamás”. A Fidesz EP-listavezetője azonban érdemben egyelőre nem reagált minderre.

Eredetileg Magyar kihívta mind Orbán Viktort, mind Gyurcsány Ferencet egy élő televíziós vitára a köztelevízióban. Majd úgy tűnt, helyettük a Fidesz és a DK EP-listáit vezető képviselők, Deutsch Tamás és Dobrev Klára szállhatnak a vita ringjébe vele. Ezután a NER-ből kiszállt politikus újra emlékeztette a feleket nyilvános vitázási szándékára.

Most tehát úgy fest, hogy az MTVA minden induló, listaállító párt részvételével szervez vitát a közeljövőben, bár a megfogalmazás alapján az kérdéses, hogy valóban az EP-mandátumokért versengő jelöltek, listavezetők között folyna-e majd a tévévita, viszont valamennyi pártelnököt értesítettek róla.

(Címlapkép: Magyar Péter - Béli Balázs/Alfahír)