Megszavazták a kormánypártok békéjét: részükről maradhatnak az orosz tankok Ukrajnában

Megszavazták a kormánypártok békéjét: részükről maradhatnak az orosz tankok Ukrajnában

És béke lett?!

Egyetlen ellenzéki javaslatot sem fogadott meg a kormánypárti többség, így úgy fogadták el a Fidesz-KDNP "békejavaslatát", hogy abban utalás szintjén sem szerepel az igazságos béke, sem pedig az, hogy az oroszoknak ki kell vonulniuk Ukrajnában.

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról című kormánypárti javaslatot 130 igen, 24 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a magyar parlament. Az ellenzéki frakciók különböző módon reagáltak.

A Jobbik, az MSZP és az LMP jelenlévő képviselői nem nyomtak gombot, a DK tagjai - kivéve Dávid Ferenc, aki nemmel szavazott - "előre bejelentett hiányzóként" nem vettek részt a procedúrában. Viszont a Mi Hazánk, a Momentum, illetve a Párbeszéd egy gyékényen árult, mindannyian nemmel szavaztak.

Érdekes, de a KDNP-s Latorcai János levezető elnökként szintén nemmel szavazott valahogy.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Jobbik-Konzervatívok azt szerették volna elérni, hogy a módosított nyilatkozatban a magyar Országgyűlés szólítsa fel a kormányt, hogy

"összhangban az ENSZ Közgyűlésének határozatával és a Vatikán álláspontjával, álljon ki a magyar polgárok biztonságát szavatoló tartós és igazságos béke mellett. Ennek érdekében szólítsa fel a putyini Oroszországot, hogy azonnal vonja ki csapatait Ukrajna területéről, hiszen agresszív támadása okozta a háborút".

Címlapkép: Béli Balázs - Alfahír