Mészáros Lőrinc egy éven belül másfélszeresére növelte vagyonát

Mészáros Lőrinc egy éven belül másfélszeresére növelte vagyonát

Tavaly óta 660 milliárdról 990 milliárd forintra növelte vagyonát az oligarcha. A leggazdagabb 15 között sok más NER-es is van, például Szíjj László, Jellinek Dániel, Garancsi István és Jászai Gellért. Orbán vejének vagyona csak a tizenkilencedik helyhez volt elég.

Mindössze egyetlen év alattt 660 milliárdról 990 milliárdra növelte, azaz megmásfélszerezte vagyonát Mészáros Lőrinc NER-es oligarcha – derül ki a Szakonyi Péter által szerkesztett A 100 leggazdagabb magyar című évenként megjelenő folyóiratból. Arra is felhívják a figyelmet, hogy 2014-ben – azaz az elhíresült „G-nap” előtt még csak 7,7 milliárd forint volt Mészáros vagyona.

Évek óta Orbán Viktor gázszerelő barátja a leggazdagabb magyar immár 990 milliárd forintos vagyonnal.

Mióta Mészáros átvette a vezetést, azóta nincs változás a 100-as lista élén, a második helyezett pedig továbbra is Csányi Sándor, aki az OTP vezérigazgatójaként ismert, de vagyona mégis főleg mezőgazdasági érdekeltségeiben van. Ő 610 milliárdról 700 milliárdra növelte vagyonát.

A harmadik helyen is egy "felcsúti" áll: Felcsuti Zsolt, akinek vagyona mindössze 26 milliárd forinttal emelkedett az elmúlt évben 486 milliárd forintra. Ő ipari nagykereskedelmi és gépgyártó cégek tulajdonosaként ismert. A lista negyedik helyén Veres Tibor ingatlanbefektető áll 422 milliárd forintos vagyonnal. Az ötödik helyén Gattyán György van, aki pornófilmekből gazdagodott meg, mostanába pedig "politikusként" szerepel a nyilvánosságba. Neki 398 milliárdos vagyona van.

A 100 leggazdagabb listájának első 15 helyén több NER-es arc is feltűnik:

A hatodik helyen Szíjj László (300 milliárd forintos, a hetedik helyen Jellinek Dániel 295 milliárd forintos, a kilencedik helyen Garancsi István 172 milliárd forintos és a tizenharmadik helyen Jászai Gellért 138 milliárd forintos vagyonnal.

Tiborcz István a kereken 100 milliárdos vagyonára legfeljebb a leggazdagabb vő címre érdemes, a listán csak a 19. helyre futotta tőle.

Tiborcz István vagyonát idén 100 milliárd forintra becsülték, amivel ő a lista tizenkilencedik helyére került. Egy milliárddal lemarad mögötte Schmidt Mária a maga 99 milliárdos vagyonával, viszont ő az elmúlt évben több mint duplájára növelte vagyonát.

A lap fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a listán szereplő vagyonok mértéke becslésen alapszik, mert a kiadvány munkatársai csak a nyilvánosan elérhető és az általuk összegyűjtött adatokból tudtak dolgozni, mivel ezeknek az embereknek nincsen nyilvános vagyonnyilatkozata.

(Címlapkép: Mészáros Lőrinc, az Autohof Óbarok kamionos pihenőhely tulajdonosa beszédet mond a létesítmény átadó ünnepségén az M1-es autópálya óbaroki lehajtója közelében 2018. december 7-én. MTI/Bodnár Boglárka)