Tenger alatti adatkábelt épít a NER informatikai kisgömböce, a 4iG és a Telecom Egypt

Tenger alatti adatkábelt épít a NER informatikai kisgömböce, a 4iG és a Telecom Egypt

Csak úgy szárnyal a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos barátja, Jászai Gellért által vezetett cég, ami tavaly jelentette be, hogy tőkepiaci holdingvállalattá alakul.

Európát Egyiptommal összekötő adatkábelt épít a Mészáros Lőrinc barátja, Jászai Gellért által vezetett 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt. A két vállalat által építendő, interkontinentális távközlési kábelrendszer egyfajta adatsztrádaként teremthet kapcsolatot a kontinensek között a Földközi-tenger alatt – írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A Telecom Egypt jelenleg az 50 legeredményesebb egyiptomi vállalat listáján a 3. helyet foglalja el, s a társaság vezetékes előfizetői bázisa meghaladja a 9 milliót.

A vállalat jelenleg a háztartások 90 százalékát éri el a cég üvegszálas internet infrastruktúráján keresztül, 2021-ben pedig üzembe helyezték az ország első adatközpontját.

A szándéknyilatkozat jelentős mérföldkő a 4iG számára is, mert ez a partnerség belépést jelenthet egy új és stratégiailag fontos üzleti területre, az interkontinentális vezetékes hálózatok piacára, miközben tovább erősíti regionális jelenlétét azzal, hogy Albániában új adatkaput hoz létre, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítése pedig további együttműködési lehetőségeket teremt a régió országaival.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Amr Talaat egyiptomi kommunikációs és technológiai miniszterrel való nyilatkozat aláírását követően arra emlékeztetett, hogy a kormány célja az, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon, ezért írt alá együttműködési megállapodást 2023. novemberében a 4iG csoporttal, amely vállalta, hogy 2028-ig mintegy 150 milliárd értékű mobil és vezetékes hálózati beruházásokat valósít meg az országban.

Mint arról beszámoltunk, a 4iG Nyrt. tavaly év végi bejelentése szerint tőkepiaci holdingvállalattá alakul a vállalat. Az előzetes becslések szerint az átalakítás 400 milliárd forintot meghaladó cégérték-növekedést eredményezhet.

Az Orbán-kormány egyengette a cég útjait, hogy bekebelezhesse a Vodafone-t is

Emlékezetes, a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása ment végbe tavaly év elején, amikor a 4iG-vel közösen az állam megvette a Vodafone Magyarországot mintegy 700 milliárd forintért.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (j2), Amr Talaat, Egyiptom információs és technológiai minisztere (b2), Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke (b) és Mohamed Nasr Eldin, a Telekom Egypt vezérigazgatója (j) a 4iG és a Telecom Egypt, valamint Egyiptom és Magyarország felelős miniszterei által Egyiptom és Albánia közötti nagy kapacitású tengeralatti adatkábel-beruházás megvalósításáról szóló előzetes megállapodás aláírásán Budapesten, a 4iG Csoport I. kerületi székházában 2024. február 1-jén. MTI/Soós Lajos)