444: Orosz Anna és Bárdi Zsuzsanna telefonálta körbe a küldöttgyűlési tagokat, hogy elősegítsék Fekete-Győr távozását

444: Orosz Anna és Bárdi Zsuzsanna telefonálta körbe a küldöttgyűlési tagokat, hogy elősegítsék Fekete-Győr távozását

Mint megírtuk, múlt vasárnap, az előválasztás első fordulóját követően a Momentum 80 fős küldöttgyűlése kétharmados többséggel Fekete-Győr távozása mellett foglalt állást, a pártvezető ezt követően le is mondott.

Távozik Fekete-Győr András a Momentum éléről

A Momentum küldöttgyűlése megvonta a bizalmat a párt elnökétől, Fekete-Győr Andrástól - értesült a 24.hu. A lap szerint ezt követően a pártvezető le is mondott. A párt egyelőre nem reagált a portál megkeresésére. A portál azt írta, a bizalmi szavazáson a tagság még támogatta volna az elnök maradását, azonban

A történtek után az ellenzéki párt ideglenes ügyvezető elnöke az előválasztáson az újbudai körzetet magabiztos többséggel megnyerő Orosz Anna lett. Jelenlegi megbízatása a novemberi tisztújításig tart, egyelőre nem tudni, hogy ezen el akar-e indulni. Oroszon kívül Soproni Tamás VI. kerületi polgármester és Nemes Balázs pécsi elnök pályázhat a pozícióra.

Átmenetileg Orosz Anna vezeti a Momentumot

Egy újabb ellenzéki párt élére került női politikus: a Momentum ügyvezető elnöke Orosz Anna lett. Az ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt kinevezéséről Kerpel-Fronius Gábor írt a közösségi oldalán. A Momentum vezetése azután döntött az alelnök Orosz Anna kinevezéséről, hogy az eddigi elnök, Fekete-Győr András gyakorlatilag lemondott az előválasztás első fordulóját követően.

A 444.hu cikkében a Momentum elnökcsere körüli hátterét mutatja be. Az írásból kiderült, hogy a pártban mindenkit mellbe vágott, hogy Fekete-Győr András csak 3,39 százalékot ért el az előválasztás első fordulójában. Ennek oka, hogy habár már a kampányköltésekbe is belekalkulálták, hogy Fekete-Győr nem kerül bele a második fordulóba, ezt nem kommunikálták a tagság felé. Mint írják, úgy tűnik, hogy nem Fekete-Győr tolja maga előtt a pártot, hanem fordítva.

A pártelnök számára csúfos eredmény után rögtön megindult a gondolkodás arról, mihez kezdjenek Fekete-Győrrel: váltsák le gyorsan, vagy hagyják még egy kicsit a

A párt belső köreiből úgy értesült a portál, hogy végül is Orosz Anna és Bárdi Zsuzsanna elnökségi tag kezdte el körbetelefonálni a küldöttgyűlési tagokat, hogy változást sürgessen. A megkérdezett momentumosok szerint a miniszterelnök-jelölti kampány azon csúszott el, hogy nem tudták elhitetni a 32 éves pártelnökről, hogy képes lenne irányítani az országot.

Az előválasztáson egyébként a Momentum női politikust akart indítani, de sem Donáth Anna, sem más nem vállalta, így maradt a szerep Fekete-Győr Andrásra.

Mint kiderült,

az előválasztás első fordulója után már rögtön olyan üzeneteket kaptak Karácsony Gergely közvetlen stábja felől, hogy „most lehet felszállni a Karácsony-vonatra”, az együttműködést részleteiről pedig Fekete-Győrt megkerülve akartak tárgyalni. Ezt a Momentumon belül külső bomlasztási kísérletként értékelték.

Mint ismert, később aztán Márki-Zay Péter mögé állt be egyhangúlag az elnökség. Ennek az volt az oka, hogy míg Karácsony karizmája elpárologni látszott, addig a hódmezővásárhelyi polgármester jelenléte egyre intenzívebbé vált.

Amellett, hogy a párt aktivistákkal segíti a hódmezővásárhelyi polgármester kampányát, továbbra is momentumos informatikusok működtetik nagyrészt az online előválasztási rendszert, ami az első forduló alapján neki hozhat több támogatót.

A Momentum egyébként arra számít, hogy ha MZP nyer, akkor több befutó helyet alkudhat ki magának a közös ellenzéki listán.

Persze az még kérdéses, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje valóban a Párbeszéd frakciójába fog-e beülni, vagy végül külön frakciót akar majd.