Mozgósítási világrekord jöhet? Magas választási részvételt mutatnak az eddigi adatok

Mozgósítási világrekord jöhet? Magas választási részvételt mutatnak az eddigi adatok

Komoly szavazói aktivizálódást váltott ki a Magyar Péter-féle Tisza Párt, de az Orbán Viktor vezette Fidesz is ezerrel mozgósít vasárnap.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,88 százaléka (148 427 szavazó) voksolt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 1,62 százaléka, 21 744 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. A vármegyék közül a részvételi arány 7 órakor Tolna vármegyében volt a legmagasabb, 2,47 százalék, ami 4331 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt, azaz 1,53 százalékos, 7760 szavazóval.

Az NVI nem sokkal 10 óra előtt közölte a legfrissebb részvételi adatokat, miszerint

9 óráig a szavazásra jogosultak 9,98 százaléka, 785 546 választó járult az urnákhoz.

Utóbbi kapcsán az Index arra emlékeztet, ez az adat magasabb, mint a 2019-ben rögzített 9 órai, a 2022-es országgyűlési választástól viszont elmarad, két évvel ezelőtt ilyenkor már a választópolgárok 10,31 százaléka volt túl a voksoláson.

Budapesten 9 órára már a jogosultak 8,59 százaléka, vagyis 115 431 választópolgár ment el szavazni.

A vármegyék körében továbbra is Borsodban a legalacsonyabb (v8,48 százalék, 43 069 szavazó), míg Tolnában a legmagasabb (12,69 százalék, 22 256 szavazó) eddig a részvételi arány.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek majd elérhetők az NVI honlapján.

Mozgósítás és kampányhajrá

Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet politikai elemzője a 9 órai adatokat értékelve a lapnak kifejtette:

Valószínű, hogy működik ez a bizonyos »mozgósítási világrekord«, amelyet a Fidesz tűzött ki célul. Részükről a kommunikáció is emelhet a részvételen, hiszen azt mondták: a mostani választásnak is a háború a tétje. Vélhetően ugyanakkor a Magyar Péter iránti érdeklődés is bevonzott olyanokat, akik 2022-ben nem voltak aktívak. Emellett ott van még az is, hogy egy nap alatt két választáson is részt lehet venni

– tette hozzá Pék Szabolcs, aki szerint ez a több tényező együttesen ad magyarázatot a ma tapasztalható magas választási részvételre.

Ismert, szombaton Magyar Péter tartott meggyőző létszámú kampányzáró nagygyűlést a Hősök terén; a vasárnapi választás előtti 24 órában pedig, mint Orbánék kitűzték, a Fidesz ötvenezer aktivistája egy nap alatt egymillió embert fog személyesen a választásra buzdítani, s ebből a kampányhajrát megtoló mozgósításból még maga Orbán Viktor sem marad ki.

(Címlapkép: Szavazólapok az önkormányzati, EP- és nemzetiségi választásokon a főváros a VII. kerületi Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én. MTI/Balogh Zoltán)