Murányi Levente: A bérunióra szükség van, hogy ne ürüljön ki az ország

Tovább nő a béruniót támogató értelmiségi kör.

Murányi Levente '56-os veterán, az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, aki a szabadságharc leverése után két és fél évet töltött börtönben, egész életében a haza megvédését tartotta szem előtt.

Úgy véli, a bérunió is ezt szolgálja és ezért állt be a támogatók közé. Mint mondta Magyarország jövője a fiatalokban rejlik és a kezdeményezés legfontosabb kihatásának a fiatalok itthon tartását látja.

"Szükség van arra, hogy a bérek olyanok legyenek, amire egy életpályát fel lehet építeni. Havi 100 ezer forintból egy fiatal nem tudja elindítani az életét."

Lapunknak elmondta, hogy régen, a Kádár-rendszer idejében sem volt jobb, mint most. Ez azért szomorú, mert már negyed évszázada történt egy rendszerváltás és egy helyben toporgunk.

Egy fiatalnak ma esélye sincs, hogy belátható időn belül lakáshoz, saját otthonhoz jusson, pedig egzisztenciálisan ez egy elengedhetetlen dolog lenne.

A jelenlegi lakástámogatási rendszer, a nagy csinnadrattával beharangozott CSOK sem segíti ezt a réteget. Azonban nem is támogatásokra lenne szükség, hanem megfelelő bérekre.

Murányi szerint szégyen, hogy az EU-ban már csak a bolgárok és a horvátok keresnek kevesebbet a magyaroknál, és a később csatlakozó Románia is lekörözött minket. Eközben a kormány a béremelés sikerét kommunikálja médiáin keresztül.

"Orbán arcátlansága ezen a téren se csekély."

"Küzdeni kell, ezért vagyunk"

És most azt is elárulta nekünk, hogy miért."Az elv jó, megvalósítani borzasztó nehéz lesz, ez kétségtelen. A germán-keresztény világban a munka az ember egyik legfontosabb sajátossága, alapja. Dolgozni kell. Ha dolgozni kell, akkor miért ne lehetne minden tisztességesen dolgozó embernek azt a bért megadni, amit a munkájával szerzett meg?