Navracsicsot faggatták: mi garantálja, hogy az ellenzéki városok nem szenvednek el pénzügyi nyomást?

Navracsicsot faggatták: mi garantálja, hogy az ellenzéki városok nem szenvednek el pénzügyi nyomást?

"Újabb szög az önkormányzatiság koporsójában"? Ezt Dudás Róbert próbálta megtudakolni a fideszes minisztertől, mivel az iparűzési adó bevételének jelentős részét is elvonják jövőre a településektől.

Navracsics Tibortól azt kérdeztük: Mi biztosítja, hogy az ellenzéki vezetésű városok nem kerülnek újabb pénzügyi nyomás alá?

- derül ki a Jobbik hétfői bejegyzéséből, ami Dudás Róbert "Újabb szög az önkormányzatiság koporsójában" című parlamenti írásbeli kérdését idézi.

A jobbikos országgyűlési képviselő azzal érvelt, hogy a helyi iparűzési adó bevétele alapvető fontosságú az önkormányzatok működése szempontjából, hiszen ebből finanszírozzák a helyi fejlesztéseket, közszolgáltatásokat és infrastruktúrát.

Az ellenzéki polgármesterek között azonban egyre nagyobb a félelem, hogy az általuk vezetett városok hátrányos helyzetbe kerülhetnek a forrásokért folytatott versenyben

- világított rá Dudás a Fidesz kivéreztetési tervét bírálva.

"Úgy gondolom, hogy ez a döntés alapvetően sérti a demokrácia, a szubszidiaritás elve és az önkormányzatiság értékeit. Az átcsoportosítás a helyi közösségektől von el forrásokat, amelyeket aztán a központi hatalom politikai szempontok szerint oszthat vissza" - érvelt az ellenzéki politikus.

A Facebook-poszt szerint Navracsics Tibor önkormányzati minisztertől azt szerették volna megtudni: milyen konkrét lépésekkel szavatolják, hogy az iparűzési adóból származó források elosztása igazságosan, politikai befolyástól mentesen történik?

Beszédes, hogy amúgy nem csupán az ellenzéki vezetésű települések járhatnak pórul, ugyanis már például Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere is kritikusan nyilvánult meg az Orbán-kormány megszorító intézkedése miatt.

(Címlapkép: Navracsics Tibor, mellette Semjén Zsolt és Nagy István - Béli Balázs/Alfahír)