Nem jelentették be, hogy veszélyes anyaggal dolgoznak az iváncsai akkugyárban

Nem jelentették be, hogy veszélyes anyaggal dolgoznak az iváncsai akkugyárban

Tucatnyian lettek rosszul az épülő iváncsai akkumulátorgyár egyik részlegében, mert nem tartották be a veszélyes anyagokra vonatkozó szabályokat. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indítottak nyomozást.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint jelzés érkezett hatóságukhoz állampolgárok, munkavállalók részéről, hogy 2023. május 30-án 10-12 fő lett rosszul azt követően, hogy az dél-koreai tulajdonú SK Innovation Iváncsán épülő akkumulátorgyárának egyik részlegében dolgoztak – derül ki a Belügyminisztérium válaszából, amit Tóth Bertalan kérésére adtak ki.

Az eset még májusban történt, a nyomozás részleteit csak most adták ki.

Az épülő iváncsai gyárban többen is rosszul lettek attól, hogy a levegőbe kerülő

ismeretlen eredetű anyagot lélegeztek be. A gyanú szerint a hányást, hasmenést és kiütést okozó tünetekkel rendelkező szakemberek nem tudtak arról, hogy a feladatuk ellátása alatt védőruha viselése lett volna indokolt, ami minden bizonnyal hozzájárult megbetegedésük kialakulásához – írta kérdésében a képviselő.

A helyszínre a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya is vizsgálatot tartott.

Megállapították, hogy az SK On Hungary Kft.

a veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenységre az erre szolgáló, hivatalos biztonsági rendszerbe bejelentést nem tett.

A népegészségügyi hatóság a kémiai biztonsági hiányosságok miatt hivatalból eljárást indított, a büntetőeljárást pedig a a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság június végén a hatáskörébe vonta.

A nyomozók a mérgezést elszenvedett dolgozókat tanúként meghallgatták, és adatkéréssel fordultak a dél-koreai céghez annak érdekében, hogy megkapják a munkavédelmi, veszélyes anyagkezelési dokumentációkat. Ezek beérkezése után a nyomozó hatóság igazságügyi munkavédelmi szakértő bevonásával kívánja felderíteni a személyi felelősöket.

Áldozatok vannak, gyanúsított egyelőre még nincsen.

Azt is megvizsgálják, hogy az áldozatok szenvedtek-e maradandó egészségkárosodást, a vizsgálatok kézhez kapását követően pedig igazságügyi orvosszakértőt is bevonnak a nyomozásba.

Konkrét személlyel szemben eddig nem merült fel megalapozott gyanú, ezért gyanúsítotti kihallgatás az ügyben még nem történt.

(Címlapkép: SK On Hungary/facebook)