Jobbik-Konzervatívok: Nonszensz, hogy több mint 5000 forintért adnak egy egynapos autópálya-matricát

Jobbik-Konzervatívok: Nonszensz, hogy több mint 5000 forintért adnak egy egynapos autópálya-matricát

Az ellenzéki párt szerint az autósok és családok durva megsarcolása a 24 órás matrica ára. A magát családbarátnak mondó Orbán-kormány az EU-s rendelet szerinti maximális árat szabta ki.

A Jobbik-Konzervatívok szimbolikusnak érzi a 24 órás autópálya-matrica ügyét, és a párt álláspontja szerint maximum 1000 forintot szabadna elkérni érte, nem pedig annyit, amennyit a Fidesdz-kormány kiszabott. Az egynapos matrcia például Ausztriában, Csehországban is lényegesen olcsóbb, mint itthon.

Egy 10 napos matrica árával vetekszik az új 24 órás ára.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke ezzel kapcsolatban elmondta: az, hogy 5000 forintnál drágább legyen egy 24 órás autópálya-matrica, azt a nonszensz kategóriába sorolhatjuk, hiszen nagyjából ezért az összegért eddig tíz napos úthasználati jogosultságot tudtunk vásárolni.

A Európai Unió kötelezte az Orbán-kormányt, hogy Magyarországon is legyen egynapos autópálya-matrica, de arra nem kötelezte őket senki, hogy ezt egy tíznapos áráért biztosítsák, ezt a Fidesz saját maga döntötte el – hangsúlyozta a jobbikos képviselő.

Az ellenzéki párt maximum egy ezresért tartaná ezt normálisnak, elfogadhatónak, mert nagyon sok olyan helyezet van, amikor valaki rendkívüli esetben szállítja családtagját egészségügyi kezelésre, vagy éppen a gyerkét kell elvinnie valahova, és ilyenkor csak egy útra vagy egy oda-vissza útra kell a matrica – indokolta Z. Kárpát Dániel. Ilyen esetekben elvárható lenne, hogy egy méltányos árat kelljen csak fizetni az úthasználatért.

Ha egy-egy használatért is egy tíznapos matrica árának megfelelő összeget kell kifizetni, akkor a magyar autósokat tulajdonképpen egy meg nem valósult szolgáltatásért sarcolják meg az autósokat.

A kozervatív politikus leszögezte: ez aránytalanul nagy terhet ró a magyar családokra, ami egy magát családbarátnak nevező kormány részéről teljesen elfogadhatatlan.

A miniszteri meghallgatáson megkapott adatok alapján a Jobbiknál úgy látják, hogy többszáz milliárdos bevétele van a magyar államháztartásnak abból, hogy például a külföldi forgalom átzúdul rajta. Ez az egyes számítások szerint 500, majd később 700 milliárdos bevétel tökéletes terepet biztosítana arra, hogy ennek egy részéből, kevesebb mint egy tizedéből, minden magyar autós számára jutányos áron tegyék elérhetővé a 24 órás autópálya-matricát – hangsúlyozta a párt alelnöke.

Legyen vége tehát az autósok sarcolásának! Budapesten is azt tapasztaljuk, hogy néha már megvetett létformának minősül, ha valaki autóval családot menedzsel, gyerekeket visz iskolába, foglalkozásra, sportolni, különórára.

Hozzátete: Nem szeretnénk országosan is ezt érezni, éppen ezért szeretnénk, hogy a 24 órás, országos autópálya-matrica legyen elérhető megfizethető áron.

A Jobbik-Konzervatívok több mint 10 éve javasolja, hogy legyen egy napos autópálya-matrica, amit egy EU-s előírás miatt most az Orbán-kormány kénytelen volt bevezetni. Az Unió megszabott egy maximális árat, aminél ez nem kerülhet többe. Z. Kárpát Dániel hozzáfűzte: „Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a magát családbarátnak nevező Orbán-kormány ezt a maximális árat fogja kiszabni az autópálya-matricákra.”

Arra szólítjuk fel őket, hogy visszakozzanak ebből a vállalhatatlan döntésből! Legyen ezer forint az egy napos autópálya-matrica, támogassák ezzel a magyar családokat.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)