Gődény György hatszáz ajánlását dobták vissza, erről panaszkodik egy embere egy hangfelvételen

Gődény György hatszáz ajánlását dobták vissza, erről panaszkodik egy embere egy hangfelvételen

Nem megy a kamupártoknak az ajánlások gyűjtése. Úgy tűnik, 2022-ben a választók már sokkal tudatosabban írják alá az ajánlóíveket, mint négy éve. Ennek nyomán még az olyan, aránylag ismertebb formációk, mint például a Szanyi Tibor - Thürmer Gyula által irányított Munkáspárt–ISZOMM pártszövetség jelöltjei is csak nagyon nehezen tudják megszerezni a szükséges mennyiségű érvényes ötszáz aláírást. Olyan is előfordult, hogy egy semmilyen társadalmi bázissal nem rendelkező, de magát pártnak nevező képződmény jelöltje, már a rajtnál kiejtette magát:

Hamis ajánlásokkal bukott le a Gattyán-párt jelöltje Szabolcs 5-ben: elutasították az indulását

Az országgyűlési választások közeledtével mindig megjelennek a kamupártok kamu jelöltjei is, akiknek az a legfontosabb közös ismérvük, hogy mivel nincs mögöttük társadalmi (vagy politikai) bázis, csalás nélkül arra sem képesek, hogy összegyűjtsék az egyéni indulásukhoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

A Gődény György vezette Normális Élet Pártja pedig a kamupártokat vezető képzeletbeli ranglista alján van, hiszen - mint egy hangfelvételből kiderült -, még a pártelnöknek, a járványtagadó és covid-oltásellenes Gődénynek sem sikerült ötszáz érvényes aláírást begyűjtenie.

A birtokunkba került felvételen a Gődény párt egyik Szabolcs megyei képviselője beszél arról, hogy még mindig nem tudtak elég érvényes ajánlást összegyűjteni.

- Neked sok kell még? Aláírás?
- Az a baj, hogy számszerűen már meglenne az aláírás, csak ez a számszerűség ez olyan, hogy például a Gyuri (Gődény György - a szerk.) leadott kilencszázvalahány megbízást, aláírást és abból visszadobtak neki hatszázvalamennyit. Tehát kilencszázvalamennyiből, csak háromszázat hagytak meg neki.

- Úristen!
- Mindig valamilyen helyesírási hibával, elképzelésem sincs, meg senkinek, hogy mi alapján dobják vissza ezeket az izéket... Lead kilencszáz izét, hogy ki van töltve, személyi szám meg minden, és akkor annyi elírás nem lehet, hogy kilencszázból háromszázvalamennyi marad. 

- Nem tudok rá mit mondani. Ilyet még négy éve sem hallottunk, de még az a jó, hogy visszaadták, hogy gyűjteni lehet tovább.
- Nem tudom, hogy ezt pótolva visszaadják-e, de próbálunk összegyűjteni természetesen minél többet, és akkor megnézzük, hogy mennyi marad belőle. Tényleg nagyon szemét módon... Kíváncsi lennék az Orbánéknak, meg úgymond az MSZP-nek mennyi ilyen izéjét dobják vissza.

 

 

Gődény, nem jogerős

A négy évvel ezelőtt is kamupárttal próbálkozó "Doktor Gődény" idén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es számú választókörzetében, Nyíregyházán indul(na). A valasztas.hu portál szerint eddig nem vették őt jogerősen nyilvántartásba, tehát még vizsgálják az ajánlásait.

Emlékezetes, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanújával is folyik jelenleg büntetőeljárás a Gődényhez köthető korábbi kamupárt, a Közös Nevezőt érintően. A 2018-as országgyűlési választások után a pártnak közel 153 millió forint kampánytámogatást kellett volna visszafizetnie az államkincstárnak. Gyanúsított egyelőre nincs.

Tény, a Fidesz, csakúgy, mint négy éve, kifejezetten támogatja a kamupártok megjelenését. Sőt, erről már Bayer Zsolt is beszélt. Ennek nyilvánvaló célja, hogy

minél több ellenzékinek mondott pártra, illetve jelöltre lehessen szavazni, azaz megosztani az ellenzéki szavazatokat az egységes kormánypárti táborral szemben. A Fidesz-KDNP-nek 2018-ban ez sikerült, ami újabb kétharmados győzelmet jelentett nekik és alsóhangon 3 milliárd forintot a kamupártoknak, akiknek a vezetői közül végül senkit nem ítéltek el.

A kamupártok által eltüntetett 3 milliárd forint nem érdekli a kormányt

Két 88 éves nőre kért felfüggesztett börtönbüntetést kedden a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a 2018-as választási kampányban törvénytelenül gyűjtöttek aláírásokat egy olyan - az ügyészség által meg nem nevezett - parlamenten kívüli pártnak, amely a választásokon jelölteket állító szervezeteknek járó állami támogatásokra utazott - írja a Népszava.

Azonban a mostani országgyűlési választáson Egységben Magyarországért néven egy szövetségbe álltak össze a parlamenti ellenzéki pártok. Ez már önmagában is jelentős konkurencia a Fidesznek és az eddigi felmérések fej-fej mellett mutatják a Fidesz-KDNP és az egységes ellenzék támogatottságát. A kamupártok mint a Gődény-féle formációk pedig idén visszaszorultak. A választók ugyanis mostanra sokkal jobban átlátják a kamupártok céljait, ami többnyire nem más, mint a Fidesz érdekei mentén a közpénzek megszerzése és eltüntetése. 

Nagyon fontos,

hogy minden választópolgár ellenőrizheti az interneten, hogy valójában melyik jelöltet ajánlotta, így könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának. Ha a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat.