Már nem csak a nőknek szól a 10 milliós kamatmentes hitel

Napról napra változik a jól kidolgozott akcióterv.

Egyre komikusabbá és hiteltelenebbé válik a kormány hétpontos családvédelmi akcióterve, ugyanis ki venne fel egy olyan kölcsönt, amit olyan garanciák öveznek, amiket még a kihirdetése pillanatában sem lehet biztosan tudni. Pedig a miniszterelnök állítása szerint az államtitkár és munkatársai rengeteget dolgoztak a tervezeten. A nagy kérdés, hogy akkor miért nem sikerült úgy összerakni azt, hogy ne csak az idealizált körülményeket vegyék alapul, hanem a valóságot is.

Orbán Viktor nagy bejelentését, miszerint minden 40 év alatti nő, aki az első házasságát köti, 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt vehet fel, amelynek törlesztését az első két gyerek születése után 3-3 évre felfüggesztik, miközben a második gyermek érkezésekor a tartozás harmadát, a harmadik születése esetén pedig a teljes fennmaradó összeget elengedik, Novák Katalin család és ifjúságügyekért felelős államtitkár már másnap árnyalta egy kicsit.

A fiatal házasok támogatása csak három évig lesz elérhető

Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján pontosította Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjén tett családtámogatási intézkedésekről tett bejelentéseit.Az államtitkár elmondása szerint a 2010 óta tett családtámogatási intézkedéseknek látható eredményei vannak, hiszen 20 éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv mint a tavalyi évben, valamint a házasodni kívánók száma is rekord magas volt 2018-ban, ami azt jelenti, hogy 20 ezer fiatal kelt egybe és kezdte meg közös életét.

Méghozzá azzal, hogy ez a lehetőség csak három évig áll azon nők rendelkezésére, akik még korábban nem voltak férjnél, valamint háromévnyi munkaviszony szükségeltetik hozzá.

Mai sajtótájékoztatóján pedig már odáig ment, hogy rájött egy gyermek születése nem csak a nőkön múlik és nem is azon, hogy volt-e már valaki házas vagy sem.

Jelenleg tehát az a felállás, hogy

a férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük.

Vagyis igazából mindegy is, hogy férfi vagy nő, hiszen mint később kitért rá „a kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel és törleszti.” Ha viszont egyiküknek már van gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie. Nem mintha házasságon kívül ne születhetett volna bárkinek gyermeke, de erre a logikátlanságra már ne is térjünk ki.

Ami viszont várható volt, hogy az özvegyek esetében az újra házasodást első házasságként kezelik majd, valamint nemcsak a hároméves munkaviszonyt, hanem az ugyanennyi idejű felsőoktatási jogviszonyt is elfogadják az igényléshez. Meglepő lett volna, ha a középosztályt erősíteni kívánó kormány épp az egyetemisták családkezdését hagyta volna ki a támogatási körből.

Novák Katalin továbbá azt is megerősítette, hogy ha a hitel felvételétől számított öt éven belül nem születik a párnak gyermeke, akkor a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és a kamattámogatással növelten kell visszafizetni, kivéve, ha a párnál bizonyított a meddőség.

A lényeg tehát, hogy a kormány megint bedobott egy jól csengő kis csomagot a kalapba, ami a lakosság meglehetősen kicsi szeletére vonatkozik, meglehetősen kidolgozatlan és egyértelműen a következő választási kampányig szól. Arra pedig, hogy mennyi a garancia arra, hogy a támogatott hitelek maximum 25 éves kifutási ideje alatt nem gondolja meg magát mégis valami miatt a hatalom, csak annyit mondanék, hogy magánnyugdíjpénztár és lakástakarék.

(Fotó: Novák Katalin/Facebook)