Orbán háborúja - A svéd kereszténydemokrata miniszter is a Jobbik-Konzervatívok pártjára állt

Orbán háborúja - A svéd kereszténydemokrata miniszter is a Jobbik-Konzervatívok pártjára állt

A svédek NATO csatlakozása európai ügy.

Ahogy az ismert, az Orbán-kormány hivatalosan a Fidesz-megsértődése miatt még mindig nem támogatja Svédország NATO-tagságát (Finnországét is csak azután, hogy már a törökök sem ellenkeztek...), azonban ez a politika nehezen magyarázható Európában.

A Régiók Bizottságának ülésén is téma volt a kérdés, ennek keretében hallgatta meg az uniós testület Erik Slottner civil ügyekkel is foglalkozó svéd közigazgatási minisztert, aki képviseli hazája NATO-csatlakozásának ügyét.

A Régiók Bizottságának tagja a Jobbik-Konzervatívok politikusa, Schwarcz-Kiefer Patrik, aki közösségi oldalán osztotta meg Erik Slottner meghallgatásával kapcsolatos tapasztalatait.

"Elmondtam mennyire sajnálom, hogy a magyar kormány blokkolja a NATO-csatlakozásukat"

- írta a politikus még pénteken.

Ezután nem sokkal később kiderült, a Fidesz továbbra sem hajlandó Svédország NATO-ba történő felvételét megszavazni a Parlamentben. Pedig a Régiók Bizottságában a kormánypárti képviselők próbálták tagadni az újabb blokkolást.

"Az pedig külön pikáns, hogy az egyik fideszes képviselő azzal vádolt, hogy nem mondok igazat. Hát, úgy néz ki mégis…"

- mutatott rá Schwarcz-Kiefer Patrik az újabb kormányzati hazugságra.

A konzervatív politikus a Twitter-oldalán is üzent. Itt a kihívásokkal szembeni összefogás szükségességéről írt, majd bocsánatot kért a svéd minisztertől a magyar kormány magatartásáért, hogy még mindig akadályozza Svédország NATO-csatlakozását.

Az eredmény nem maradt el, Erik Slottner támogatásáról biztosította a jobbikos álláspontot. Ide tartozik, hogy a Jobbik-Konzervatívok ma felszólította a Fideszt, vonja vissza az oroszbarát "békenyilatkozatukat". A Konzervatívok szerint ezzel a javaslattal azt akarja elérni Orbán Viktor kormánya, hogy a háborús bűnös Putyin egy asztalhoz üljön áldozatával, az ukránokkal és az őt a Hágai Nemzetközi Bíróság elé vinni akaró Európai Unióval, illetve az Amerikai Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy Putyin megmenekülhessen, illetve területeket szerezhessen Ukrajnából.

Címlapkép: A svéd hadsereg egyik Leopard 2 harckocsija Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Pal Jonson svéd védelmi miniszter látogatása idején a Norbotten megyei Boden kaszárnyájánál 2023. február 24-én, az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján. - MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Sjoelin