Orbán Magyarországáról menekülnek az emberek: Tavaly 35 ezer magyar hagyta el hazáját

Orbán Magyarországáról menekülnek az emberek: Tavaly 35 ezer magyar hagyta el hazáját

A 2023-as válságévben eddig soha nem látott számban hagyták el az országot a jobb életre vágyók. Az emberek nem meglepő módon nem Oroszországba vagy Kínába, hanem főként a kormány által sokat szidott Ausztriába és Németországba költöznek.

A tavasszal kiadott előzetes adat után pénteken közzétette „A kivándorló magyar állampolgárok célországok és nemek szerint” című 2023-ra vonatkozó táblázatának végleges változatát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – vette észre a 444. Az már a korábbi számokból is látszott, hogy tavaly minden korábbinál több honfitársunk költözött külföldre, de a végleges adatsor még sötétebb képet mutat a magyarok kivándorlásáról.

Kivándorlási csúcsot hozott hazánkban a 2023-as válságév.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő TAJ-nyilvántartásából kinyert adatok szerint tavaly 35 736-an vándoroltak ki Magyarorszáról. Ez az érték 6 százalékkal rosszabb, mint a szintén rekordnak számító előzetes adatok, és 24 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi, 2022-es adatokat.

Az országot elhagyók számának korábbi csúcsa 2015-ből származik, amikor 32 852 magyar emigrált. 2023-ban ennél 8,8 százalékkal többen költöztek véglegesen külföldre.

Egy év alatt Vác, Cegléd vagy Szigetszentmiklós lakosságának megfelelő mennyiségű ember hagyta el Magyarországot.

A legtöbben (16 505 fő) Ausztriát választották új otthonukul, másodikként következik Németország (8595 fő), az Egyesült Királyság pedig az utolsó (981) a KSH által külön számontartott célországok közül. Egyéb országokba 9655 magyar vándorolt ki.

(Címlapkép: A miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelő Ausztria felé. MTI/Krizsán Csaba)