Az Orbán-kormány nagykövete átadta megbízólevelét Fehéroroszoszország szintén oroszbarát diktátorának

Az Orbán-kormány nagykövete átadta megbízólevelét Fehéroroszoszország szintén oroszbarát diktátorának

Itt egy újabb vállalhatatlan diplomáciai lépés a magyar kormány részéről, ugyanis a Putyint szolgáló Aljakszandr Lukasenka elcsalt választásokkal került hatalomra 2020-ban, ezért egyetlen más európai ország sem ismeri el.

Átadta megbízólevelét Alekszandr Lukasenko belarusz elnöknek csütörtökön Magyarország új minszki nagykövete, Bencsik Zita Ilona – írta meg az ukrán Ukrainszka Pravda a fehérorosz BelTa hírügynökségre hivatkozva. A Népszava erről szóló cikke szerint a megbízólevél átadásának aktusa közvetve Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti kétséges tisztaságú választást.

Az augusztus 20-i "diktátortalálkozó" után Orbán egy újabb lépést tett, hogy kivigyen minket Európából.

Az ukrán lap azt írta, a magyar kormány a kevesek egyike Nyugaton, akik hivatalos kapcsolatban állnak Lukasenka-rezsimével. A Deutsche Welle által megkérdezett szakértők rámutattak: Belarusz és az Európai Unió kapcsolatai a mélyponton vannak. Számos EU-s ország minszki nagykövetségén csökkentették a létszámot, nagykövetek helyett pedig csak ideiglenes ügyvivők dolgoznak. Mi persze pont az ellenkezőjét csináljuk megint...

A korábban chicagói főkonzulként szolgáló Bencsik megbízólevelét átvevő Alekszandr Lukasenko kijelentette:

Magyarország Belarusz régi és megbízható barátja, akivel a kapcsolatok, miután kiállták az idők próbáját, pragmatikus és kölcsönösen tiszteletteljes alapokon nyugszanak. Készek vagyunk folytatni a párbeszédet Magyarországgal annak érdekében, hogy a térségben a feszültségek de-eszkalálódjanak...

Az eseményen Magyarország mellett további tíz mintademokrácia – Kazahsztán, Egyiptom, Zimbabwe, Egyenlítői-Guinea, Angola, Uganda, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Jordánia és Kolumbia – nagykövete adta át megbízólevelét.

A Fidesz-kormány nem bízza a véletlenre, hogy Nyugat helyett inkább a keleti blokkhoz tartozzunk:

Szijjártó is gyakran jár a baráti országba, hogy biztosítsa Lukasenkát Magyarország szövetségéről.

A külügyminiszter idén februárban tett hivatalos látogatást Minszkben. Ezt a lépést az Európai Parlament külön is bírálta szeptember 13-i állásfoglalásában, amelyben ismét elítélték Lukasenka diktatúráját népének brutális elnyomása és Oroszország Ukrajna ellen vívott háborújában való bűnrészessége miatt.

(Címlapkép: BelTa)