Orbán önellentmondásaitól hemzsegett a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülése

Orbán önellentmondásaitól hemzsegett a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülése

A háborútól a gazdasági gondokon át a zöld átállásig sok témát érintett a tényeket elhallgató kormányfő és Fidesz-elnök Marokkóban.

Az európai politikai helyzetet értékelte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken a marokkói Marrákesben a Kereszténydemokrata Internacionálé (IDC-CDI) vezetőségi ülésén elhangzott felszólalásában, amelyben az európai "zöld átállás" valamint a gazdasági növekedés problémáit, a migráció és az ukrajnai háború témáját érintette - közölte Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

A párt és az ország első embere azonban több ízben is súlyos ellentmondásba keveredett magával.

Orbán Viktor a CDI-IDC egyik alelnökeként beszámolt a testületnek az európai mezőgazdasági termelőket és az autógyártókat nehéz helyzetbe sodró brüsszeli döntésekről. Kiemelte, hogy romlik az európai versenyképesség, hiszen a Egyesült Államok és Kína is sokkal magasabb gazdasági növekedést produkál, mint az EU. A küszködő magyar gazdaságról, a beruházások leállításáról és a költségvetési hiányról viszont nem ejtett szót.

A kormányfő a bevándorlás ügyében a néhány napja elfogadott migrációs paktumot bírálta, amellyel meglátása szerint Brüsszel most rákényszeríti migránsbarát politikáját a bevándorlást ellenző országokra. Magyarország és Lengyelország már bejelentette, hogy ezt a káros és veszélyes paktumot nem fogja végrehajtani - szögezte le Orbán Viktor, aki a hazánkba tömegével beeresztett vendégmunkásokról már barátságosabban vélekedik.

Végül az orosz-ukrán háborúról azt mondta:

az EU-ban szerinte 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal.

Mi továbbra is a tűzszünet és a béketárgyalások mellett vagyunk - jelezte Orbán sokadszorra, érdemi megoldási javaslat nélkül, miközben pártja kommunikációja a békeharcos retorikát sujkolja. Sőt, korábban a szlovákokat is a béke hangján szólókként festette le.

Felhívta a figyelmet Orbán a NATO politikájának változására is, a katonai szövetség ugyanis szavai szerint eddig nem vállalt semmilyen szerepet az ukrajnai háborúban, az elmúlt héten azonban elkezdte fegyverszállítási és pénzügyi támogatási koordinációs szerepvállalásának előkészítését.

Magyarország ebből a tervezési folyamatból ki fog maradni

- hangsúlyozta végül a magyar haderőfejlesztést közpénzt nem kímélve fokozó kormány feje a CDI-IDC marrákesi ülésén.

Ironikus egyébként, hogy épp a mai napon röppent fel a hír, hogy megbomlott a Fidesz és a KDNP szövetsége Dunaújvárosban, mert a kereszténydemokraták nem tudják támogatni a Fidesz által helyben indítani kívánt szocialista polgármesterjelöltet.

(Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke felszólal a Kereszténydemokrata Internacionálé pártszövetség vezetőségi ülésén Marrákesben 2024. április 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)