Orbán Viktor: A házi feladatunk összeállítani a magyar családpolitika 2.0 programját

Orbán Viktor: A házi feladatunk összeállítani a magyar családpolitika 2.0 programját

A Budapesti Demográfiai Csúcson elmondott beszédében a miniszterelnök a posztliberális kor eljövetele mellett tette le a voksát, kijelentve, hogy a 2024-es EP-választáson a maguk javára fordítanák az erőviszonyokat.

Kezdetét vette csütörtökön az V. Budapesti Demográfiai Csúcs, ahol felszólalt a többi között Novák Katalin és Orbán Viktor is. A köztársasági elnök azt emelte ki, hogy a fejlett világba beköszöntött demográfiai tél most jégkorszakba fordul, pedig ha nincs gyermek, nincs jövő. Majd az államfő tizenkét pontban fogalmazta meg, hogy véleménye alapján mit kívánnak a magyar családok.

Orbán Viktor elmondása szerint hiába támadják a magyar kormányt a liberális világból azért, mert családbarát, konzervatív és hazafias, "ez csak megkeményít bennünket, nincs változás". Ha valaki azt hiszi, hogy sürgetéssel, és nyomásgyakorlással változást tud elérni, az nem ismeri a magyarokat - vélekedett.

A tanácskozás résztvevőit köszöntve a miniszterelnök hangsúlyozta: nagyon sokan eljöttek a rendezvényre, ami azt mutatja, hogy a család és a gyermek kérdése a világ minden táján megmozgatja az embereket.

A kormányfő szerint a liberálisok meghekkelték a nyugati politikai életet

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte Európát még mindig egy progresszív és liberális elit vezeti, amely Európa fontos kérdései helyett, mint a kontinens demográfiai jövője, mindenféle "sületlenséggel és képtelenséggel" van elfoglalva.

Szavai szerint a nyugati politikai élet, a diskurzus, a szemlélet, a gondolkodásmód, a világ működésének értelmezési keretét két lépésben hekkelték meg a liberálisok.

Az első lépés az volt, hogy a progresszív liberálisok elterjesztették azt a nézetet, hogy az egyén a világon a legfontosabb, a második lépés pedig az, hogy a liberálisok félelmeket keltenek

- ecsetelte a kormányfő (kissé nyitva hagyva, pontosan mit is ért ez alatt - a szerk.)

A miniszterelnök összeállítaná a magyar családpolitika 2.0 programját

Jövőre európai parlamenti választások lesznek, minden adott, hogy "egy átkaroló hadművelettel a magunk javára fordítsuk az erőviszonyokat", és közben nekünk, magyaroknak el kell végeznünk a házi feladatunkat: össze kell állítani a magyar családpolitika 2.0 programját

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök az V. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön.

Beszédében hangsúlyozta azt is, hogy a családpolitika első szakasza lezárult, indulhat a második fázis. Akiket az eddigi eszközökkel el tudtak érni, azokat már szerinte megszólították, most pedig azon gondolkodnak, azon dolgoznak, hogy miként fejlesszék tovább a családpolitikát. (A városi csok lehetséges alternatívájára azonban konkrétan itt nem tért ki - a szerk.)

Orbán Viktor posztliberális kort vizionál

Orbán meglátása szerint "nincs esélyünk arra, hogy a jelenlegi progresszív, liberális eliteket jobb belátásra bírjuk és meggyőzzük", ezért "egyszerűen félre kell őket tolni".

A posztliberális kor, amely felválthatja a jelenlegi progresszív liberális korszakot, "nem jön el magától, azt meg kell csinálni valakinek"

- harangozta be (különösebb magyarázat nélkül - a szerk.), hozzátéve: "és ki fogja azt megcsinálni, ha nem éppen mi?" Ehhez át kell alakítani a politikai palettát, kurzusváltásra van szükség, el kell érni, hogy családbarát konzervatív erők kerüljenek kormányra minél több európai országban - fogalmazott a miniszterelnök.

A Demográfiai Csúcson meghívott előadóként részt vesz Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök, de meghívták az eseményre a világ leggazdagabb embereként számon tartott Elon Muskot is.

A demográfiai trendek kapcsán megjegyzendő, a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a hazai népességszám az elmúlt 11 év leforgása alatt 333 ezerrel csökkent, ezzel mára 9,6 millió főre olvadt Magyarország népessége. 2070-re pedig előrejelzések alapján mintegy kétmillió magyar válhat köddé, miközben elöregszik a társadalom, és akár 7,5 millióra is zsugorodhat hazánk lakossága.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd)