Lemondták Orbán boszniai útját

Lemondták Orbán boszniai útját

A koronavírus-járványra hivatkozva elhalasztották Orbán Viktor január 25-i szarajevói látogatását, azonban a valódi ok a magyar miniszterelnök tavaly decemberben a muszlimokra tett kijelentése lehet - számolt be róla az Euronews.

Orbán a tavalyi évzáró Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy

nem állnak jól a csillagok, de sose álltak jól (...) Mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy ugyan a Balkán lehet, hogy tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogy hogyan oldjuk meg egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él.

A kijelentés már akkor hatalmas felháborodást váltott ki a balkáni országban, a helyi iszlám közösség vezetője xenofóbnak és rasszistának nevezte a magyar kormányfőt.

Orbán – Dodik révén – az európai muszlimok Kristályéjszakáját készíti elő

- idézi a portál Šemsudin Mehmedovićot, a bosznia-hercegovinai törvényhozás bosnyák képviselőjét. Mehmedovic szerint a térségben valójában nem Bosznia a kulcskérdés, hanem az EU viszonyulása a formálódó jobboldali radikális mozgalmakhoz, amelyekhez Dodik, Orbán és Jansa tartozik, akik Európa politikai stabilitását veszélyeztetik. A képviselő arra is felhívta figyelmet, hogy Magyarország meg kívánja hiúsítani a Dodik elleni uniós szankciókat. Mehmedovićhoz hasonló álláspontot fogalmazott meg korábban Šefik Džaferović, a háromtagú államelnökség bosnyák tagja is.

A feszültséget csak tovább növelte, hogy harminc EP-képviselő kért vizsgálatot Várhelyi Olivér, az Európai Unió magyar bővítési biztosa ellen, mivel szerintük asszisztál Bosznia-Hercegovina kettészakításához.

Orbán a honvédség 13 milliárdos luxusgépével menőzött Bosznia-Hercegovinában

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Boszniai Szerb Köztársaságba, Banja Lukába érkezett, ahol munkaebéden tárgyal Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagjával, Milorad Dodikkal. A szombati megbeszéléseken részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán korábbi boszniai látogatásakor az Alfahír szúrta ki elsőként, hogy november 6-án a 607-es számú Falcon 7x fedélzetén érkezett meg Orbán Viktor és Szijjártó Péter a kíséretükkel Banja Lukába, miközben Banja Lukába rendelték a honvédség 140 férőhelyes Airbus A319-es csapatszállítóját is. Az ügyben megfogalmazódott kérdéseinket a Külgazdasági és Külügyminisztérium azóta sem válaszolta meg.

Orbánt nemcsak a honvédség luxusgépe, hanem az egyik csapatszállító Airbus is elkísérte Boszniába

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Honvédség egyik Falcon 7x luxusrepülőgépével (a 607-es lajstromszámúval) érkezett meg Bosznia-Hercegovinába, hogy Banja Lukában tárgyaljon Milorad Dodikkal, a balkáni állam háromtagú elnökségének szerb tagjával. Azonban arról nem számolt be a közmédia, hogy nemcsak a 13 milliárdos - a gyártója szerint - üzleti gép szállt le tegnap Banja Lukában, hanem az egyik honvédségi csapatszállító Airbus A319-es is odarepült Magyarországról.