A kórházakba szülői ágyakat szállító Orosvári Zsolt kapta a Magyar Civil Becsületrend díját

A kórházakba szülői ágyakat szállító Orosvári Zsolt kapta a Magyar Civil Becsületrend díját

Az Év Egészséghőse közönségdíja után Magyar Civil Becsületrend díjban részesült Orosvári Zsolt, az Ágyat az anyukáknak! akció kitalálója és főszervezője. Az elismerést dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke adta át vasárnap.

Orosvári Zsolt akcióját az Alfahír folyamatosan nyomon követte, több cikkben is beszámoltunk arról, hogyan segítik civil adományokból a kórházi gyermekosztályokon éjszakázni kényszerülő szülők kényelmét.

A civil aktivista 2018 novemberében saját tapasztalatából kiindulva kezdett gyűjtésbe, miután az akkor hároméves kislánya mellől azzal szembesült a székesfehérvári kórházban, hogy az anyukák egy része a földön, vagy székeken kénytelen tölteni az estét, ágyakat ugyanis nem kaphattak, vagy ha igen, csak a szerencsésebbek. Így született meg az Ágyat az anyukáknak! akció, melynek keretében könnyedén összecsukható kempingágyak százaira gyűjtöttek pénzt, majd ezeket szervezett körülmények között leszállították az ország valamennyi, erre rászoruló kórházi gyermekosztálya számára.

Az akció keretében mintegy 400 modern kempingágyat szállítottak ki 30 kórház 50 gyermekosztályára.

Az Orosvári-féle kezdeményezés eredménye így néz ki a gyakorlatban:

Kórházi ágyak

Miután a legtöbb kórház kempingágyakhoz jutott az aktivistáktól, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is feleszmélt, és bútorbeszerzésbe kezdett, így ezzel tovább javultak a kórházi körülmények. Az ágyakat követően Orosváriék nem álltak meg, hanem –miután egy felmérést követően kiderült, milyen kevés klímaberendezés üzemel a kórházakban – gyermekosztályos légkondicionálók vásárlására és felszerelésére gyűjtöttek pénzt.

A Magyar Civil Becsületrend díjátadó ünnepségén Kincses Gyula azt mondta,

„a civil mozgalmak, a civil emberek bátorsága a társadalom immunrendszerének nagyon fontos alkotói és jelzői, ezt meg kell becsülni”.

Orosvári Zsolt beszédében édesanyját idézve úgy fogalmazott,

„az a társadalom, amely nem képes gondoskodni a gyermekekről, az idősekről és a betegekről, az elpusztul”

Az aktivista szerint itt nem lehet pártpolitikáról beszélni, ez az ügy a társadalom felelőssége.

Azonban Orosvári Zsolttal kapcsolatban sem csak díjazásokról szóló pozitív hírek láttak napvilágot. Nemrég több felhívás is született a közösségi médiában –például Hadházy Ákos parlamenti képviselő vagy az ágyas akciót szervező Anyák az Anyákért Alapítvány által- arról, hogy Orosvári Zsolt Crohn-beteg, a feleségét két állásból is elküldték –talán nem függetlenül a civil akcióktól-, ezért a család a segítő oldalról a segítségre szorulókéra sodródott.

Mint az Orosvári Zsolttal együttműködő alapítvány írta,

"Akik a vállukon hordozták az Ágyat az Anyukáknak kezdeményezés elindítóját 1 évvel ezelőtt, akik tudják milyen harcokon vagyunk túl, akik tudják, hogy az anyukák mai napig a földön, vagy széken éjszakáznának a gyerkőcük mellett, ha nincs ez az apuka, azokhoz szólunk.

Ez az apuka, akinek állapota oly szinten megromlott, hogy sokszor az ágyból se tud felkelni. Legyetek kedvesek segítsenek. Igen, anyagi támogatásra van szükség! A gyógyszerek kiváltásához és a család életének könnyítéséhez."

Ellenségeskedés helyett összefogás

Az Alfahír megkeresésére Orosvári Zsolt azt mondta, meglepve, de örömmel fogadta a felkérést, ugyanakkor úgy látja, ez valójában nem csupán neki szól, hanem annak a több ezer embernek is, akik vagy adományaikkal, vagy szervező munkájukkal részt vettek az akciókban. Hozzátette: továbbra is felül tudtak emelkedni a pártpolitikán, semelyik párt mögé nem álltak be, az ő kezdeményezésükben az emberek végre nem egymás ellen, hanem egymásért tudtak tenni, egy közös célért – az egészségügy javításárért.

Az egészségügyünk beteg, és meg kell gyógyítanunk. Az orvosoknak, ápolóknak és a társadalom tagjainak össze kell fogniuk érte.

Kérdésünkre, melyben a Magyar Civil Becsületrend átadásával kapcsolatban Kincses Gyuláról kérdeztük azt mondta, a MOK új vezetése láthatóan pozitívan fogadja a segítő civil kezdeményezéseket, és hajlandó is együttműködni azért, hogy javuljanak a körülmények.

Orosvári Zsolt a jelenleg fennálló nehéz életkörülményeivel kapcsolatban azt mondta, az elmúlt időszakban az Anyák az Anyákért Alapítvány felhívásának köszönhetően sok embertől kapott segítséget, amiért nagyon hálás. Az autoimmun betegsége miatti munkaképtelensége ugyanakkor meglátása szerint rávilágított arra is, hogy a rokkantsági ellátásban részesülők még az öregségi nyugdíjasoknál is rosszabb helyzetben vannak, ő például jelenleg 61 ezer forintot kap az államtól több évtizedes járulékbefizetései után. Mint fogalmazott, „ez egy halálra ítélt csoport, aminek részesei legfeljebb hajléktalanszállóra tudnak kerülni”.

Orosvári Zsoltot a következő módon lehet támogatni:
Név: Anyák az Anyákért Alapítvány
Magnet Bank: 16200120-18534991
Közlemény: Ágyathordó apuka

Orosvári Zsolttal készült korábbi interjúnkat ide kattintva olvashatják.