A Publicus nem készít közvélemény-kutatásokat az előválasztás végéig a választók "hullámzó lelkiállapota" miatt

A Publicus nem készít közvélemény-kutatásokat az előválasztás végéig a választók "hullámzó lelkiállapota" miatt

Nem készít több közvélemény-kutatást az előválasztás végéig a Publicus Intézet, vezetője szerint ugyanis kiszámíthatatlanul alakul a választói hangulat.

Republikon: az előválasztás után nőtt az ellenzék előnye

Az előválasztás első fordulója a kutatás szerint sikeresen mobilizálta az ellenzéki tömböt, így a stagnáló Fidesz és az ellenzéki összefogás támogatottsága között tovább nőtt a különbség: a teljes népesség körében 6 százalékponttal, a pártválasztók körében 8 százalékponttal erősebb a hatpárti összefogás, mint a Fidesz (34-40% valamint 44-52%) - áll a Republikon kutatásában, amelyet a Telex szemlézett.

A cég ügyvezetője, Pulai András, a Publicus ügyvezetője Facebook-oldalán közzétett posztjában azt írja,

„jelenleg olyan hullámzó az ellenzéki választó lelkiállapota, hogy azt lehetetlen megbízhatóan kutatni.”

Hozzátette, ezt a problémát úgy orvosolják, hogy inkább nem kutatnak a második forduló végéig. Pulai szerint ígérete utána visszatérnek.

Témábavágó cikkünket alább olvashatja:

Visszalépés-dráma: mi magyarázza, hogy más-más esélyest mértek a közvélemény-kutatók?

A különféle közvélemény-kutatók eredményeiből egymásnak szögesen ellentmondó következtetések is levonhatók, amit önmagában kiválóan illusztrál a tegnapi nap "visszalépés-drámája", amely az előválasztás második fordulójába jutott két miniszterelnök-jelölt között zajlik. Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely ugyanis nem tudott megegyezni egymással abban, melyikük lépjen vissza a másik javára, hogy Dobrev Klára ellen nagyobb eséllyel szállhassanak majd ringbe.