Egy nagykanizsai vendéglátósnál betelt a pohár: újra kinyitnak, máskülönben tönkremennének

Egy nagykanizsai vendéglátósnál betelt a pohár: újra kinyitnak, máskülönben tönkremennének

Az érvényben lévő korlátozásoknak eddig eleget tettünk, de mivel semmiféle támogatást nem kaptunk a kormány részéről /az út szélén lettünk hagyva/ az ígéretek ellenére, gondolok itt vállalkozás támogatás, bértámogatás /amit nyújtanak az vicc!!/, így 3 hónap után mi sem kívánjuk tovább támogatni a kormány munkáját, főleg azok után, hogy az semmiféle eredményre nem vezet!

- olvasható a nagykanizsai Resti Presszó & Söröző Facebook-bejegyzésében, ami egyetlen nap leforgása alatt 2400 reakciót váltott ki a közösségi felületen. A vendéglátó egység az életben maradásért február elsején kinyit, tovább várni már nem tudnak. Borda Balázs, a söröző bérlője az Alfahírnek elmondta, a kiírásával nem az volt a célja, hogy nyitásra buzdítsa a vállalkozókat és nem is a politikába akart belefolyni. Mint mondja, nem tudja már megvárni a médiában hol február végére, hol pedig pünkösdre mondott nyitást, hiszen egyetlen vállalkozás sem éli túl a hónapokig tartó bezárást.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az Orbán-kormány bár létrehozta a Gazdaságvédelmi alapot, valódi segítségnyújtás helyett csak látszatintézkedéseket tettek, többek között a vendéglátósokért. Az ebből felhasznált pénzek jelentős részének semmi köze nem volt a valódi gazdaságvédelemhez, ilyen volt például a Budapest-Belgrád vasútvonal vagy az atlétikai stadion.

Mindemellett a vendéglősöket folyamatos bizonytalanságban tartják, hiszen senki sem tudja pontosan mikor nyithat az ország. Gulyás Gergely csütörtöki bejelentése alapján pedig nem valószínű, hogy február elsején bekövetkezhet mindez, ugyanis a kancellárminiszter úgy látja a szomszédos országokban a harmadik hullám kezdődött meg, bár nálunk csökken a betegek és az áldozatok száma, ugyanakkor a korlátozások érdemi enyhítésére nincsen esély, amíg nem csökkennek tovább a fertőzési számok, és nem indul meg a tömeges oltás

Megint kiürítették a kasszát? Orbán Viktor több mint 109 milliárddal tölti fel a Gazdaságvédelmi alapot

A Magyar Közlöny szerdai esti számában megjelent Orbán Viktor egy rövid határozata is, amiben 109.518.732.200 forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el a Központi Maradványelszámolási Alapból a Gazdaságvédelmi alapba - papíron a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra.

A Resti november 10-e óta csökkentett nyitvatartással üzemel, elviteles rendszerben, erre is azért volt szükség, hogy legalább a dolgozók bérét kitermelje. Balázs 2020 márciusától saját maga finanszírozza az alkalmazottait, akikkel nem teheti meg vállalkozóként, hogy kitegye őket az utcára, ahogy mondja "emberileg is az a normális magatartás, ha a bajban is együtt vagyunk".

Az állam bértámogatása, amely azt jelenti, hogy valaki 30 ezer forintból éljen meg egy hónapban, a viccel egyenlő. Ezért nem is vagyok hajlandó kiváltani.

Szerinte érthetetlen, hogy míg nekik a rendelet értelmében zárva kell tartaniuk, addig a multikban akár száz ember is jelen lehet egyszerre, a dohányboltokban pedig bárki vásárolhat például sört, míg ők semmit sem értékesíthetnek, még elvitelre sem. Persze Balázs tisztában van azzal, hogy sokat kockáztat a szabályok figyelmen kívül hagyásával:

Február 1-től szeretettel várjuk a rend őreit és a Nav dolgozóit, mivel úgy gondoljuk, hogy a döntésünket nem fogják támogatni, de ha erre van kapacitásuk és idejük akkor a munkájuk elvégzése mellé egy jó kávéra mindig a vendégeink!

Biztosan kijönnek majd hozzám ellenőrizni, és ez a fő problémám az országgal: ha valaki véleményt nyilvánít és kiáll az igaza mellett, akkor azt büntetéssel honorálják, holott mi csak dolgozni szeretnénk. Szabályt fogunk sérteni, de nincs más út, máskülönben éhen halunk. Ha a kormány nem látja, hogy ezen változtatni kellene, akkor kénytelenek vagyunk ezt meglépni

- tette hozzá, majd elmondta, ha valóban megbüntetik nem fogja a kiszabott bírságot kifizetni, hiszen akkor egyetértene azzal, ami jelenleg az országban folyik. Abban bízik, hogy ilyenre nem fog sor kerülni, mert az "igazság hosszútávon mindig győz". Kiemelte, hogy a legfőbb célja nem a szabályok áthágása, hanem hogy újra engedjék őket dolgozni. Szerinte valódi segítség a munkavállalói szemszögéből az lett volna, ha a kormány a nettó bérük 70-80 százalékát átvállalja, akkor lett volna értelme a kiszállításos rendszernek is. Balázsék az egyetlen segítséget a Resti bérbeadójától, a Máv Zrt.-től kapták - amiért nagyon hálásak-, akivel immár 17 éve üzleti kapcsolatban állnak, és aki márciusban és novembertől is jelentős bérleti díj csökkentést eszközölt. De kihangsúlyozza, hogy a járulékokat és a rezsit fizetnie kellett, ami viszont saját tőkéből ment.