Sas Zoltán: Ne spóroljon a kormány a tűzoltók életén és biztonságán!

Sas Zoltán: Ne spóroljon a kormány a tűzoltók életén és biztonságán!

A Jobbik-Konzervatívok politikusa a parlamentben hangsúlyozta, hogy a kormány mulasztásos törvénysértést követ el, ameddig nem kötik újra a tűzoltók baleset- és életbiztosítását. A katonákat és a rendőröket pedig jobban meg kell fizetni.

Mi mindannyian egy igazságos békében vagyunk érdekeltek, és nagyon szeretnénk, ha a következő évben már nem egy háborús költségvetéssel kellene terveznünk – kezdte felszólalását a Jobbik-Konzervatívok felszólalója a Fidesz "háborús költségvetése" kapcsán.

A katonákat jobban meg kell fizetni, jobb felszerelést kell nekik biztosítani!

Sas Zoltán úgy látta, a költségvetés készítői azzal számolnak, hogy jövőre is folytatódik a háború. Elismerte, hogy a honvédelem területén a költségvetési számok kiemelkedően magasak, Magyarország a NATO-elvárásokat meghaladóan költ erre a területre.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy sajtóhírek szerint a szövetségi rendszeren belül az ország nem tud hozzájutni bizonyos modern eszközökhöz. A jobbikos képviselő hangsúlyozta, hogy nem elég, ha van modern harci eszközünk, ahhoz kell ember is, aki azokat működteti, ezért fontos, hogy a katonákat sokkal jobban megfizessék. Egyúttal jobbulást kívánt a Koszovóban megsérült magyar katonáknak.

Meg kell védeni a rendőröket az embercsempészek támadásaitól!

A jobbikos képviselő szükségesnek tartotta a rendőrök egyéni védőfelszerelésének modernizálását, valamint a rendvédelmi illetményalap emelését a létszámhiány csökkentése érdekében.

A tűzoltók helyzete is elég problémás, hiszen ők is jelentős létszámhiánnyal küszködnek – emelte ki, majd hozzátette: van olyan tűzoltóautó, ami csökkentett létszámmal megy ki bevetésre.

Azzal kapcsolatban, hogy a Belügyminisztérium április óta nem kötötte újra a tűzoltók baleset- és életbiztosítását Sas Zoltán a következőket mondta:

Ha úgy nézzük, akkor biztosítás nélkül mennek ki egy olyan szolgálati feladat ellátására, amely szükségszerűen életveszélyes helyzetet jelenszámukra. A kormányzat ezzel kapcsolatban mulasztásos törvénysértésben van

– utalt ezzel az 1996. évi XXXI. törvény vonatkozó részére.

Arra kérte a kormányt, hogy ne a tűzoltók életén és biztonságán spóroljanak.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)