Státusztörvény: Bábszínháznak nevezték az ellenzék képviselői a Pintér Sándor által összehívott egyeztetést

Státusztörvény: Bábszínháznak nevezték az ellenzék képviselői a Pintér Sándor által összehívott egyeztetést

A pártok által szakértőknek meghívott civil, diák- és szakszervezetek képviselőit a belügyminiszter nem engedte megszólalni.

Nagy illúzióink az elmúlt időszakot tekintve nem voltak

- mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Pintér Sándor által kezdeményezett egyeztetést követően, ahol a belügyminiszter az ellenzéki pártokkal tárgyalt a készülő státusztörvényről.

Kunhalmi Ágnes szerint az oktatásügy nemzeti kérdés, ezért a pedagógusbéreket is a nemzeti költségvetés részévé kell tenni. Az MSZP-s politikus közölte, Pintér Sándor részéről semmilyen fogadókészség nem volt az ellenzék és a szakértőnek felkért szakszervezeti vezetők részéről megfogalmazott javaslatok kapcsán.

Szabó Tímea, a Párbeszéd-ZÖLDEK országgyűlési képviselője elmondta, nem azért mentek el az egyeztetésre, hogy a „bosszútörvénynek” is nevezett státusztörvényről tárgyaljanak, hanem azért, hogy újra és határozottan felszólítsák Pintér Sándort és a kormányt, hogy vonják vissza a javaslatot.

A pedagógus-béremeléshez pedig semmi szükség a státusztörvényre

- tette hozzá Szabó Tímea.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azzal kezdte, hogy ez nem egy szakmai egyeztetés volt Pintér Sándor részéről, hanem egy politikai bábszínház, ezért ennek megfelelően kezelték a megbeszélést.

Egészen arcpirító, hogy az Európai Uniótól várják a forrásokat a pedagógusbérek rendezésére. Attól az EU-tól, amelyet évek óta szidnak

- hívta fel a figyelmet Gelencsér Ferenc.

Barkóczi Balázs, a DK politikusa szerint a „bosszútörvény” nem lehet tárgyalási alap. Hangsúlyozta, a közoktatásban is érvényesülnie kell a semmit rólunk, nélkülünk elvének. A státusztörvény szerinte nem javítja, hanem szétveri a közoktatást.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke úgy vélte, első lépésként egy azonnali és nagyarányú béremelésre lenne szüksége az oktatásban tevékenykedőknek, és ő is elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány az EU-ra mutogat.

A másik pedig, hogy szabadságra, autonómiára van szükség az iskolaigazgatók, a tantestületek, a pedagógusok mozgásterére, a szülők, a diákok és adott esetben az önkormányzatok beleszólására az oktatási folyamatokba. Ami a státusztörvényben van, a még meglévő szabadságot is elveszi. Tehát pont egy ezzel ellentétes törvényre lenne szükség

- jelentette ki Kanász-Nagy Máté, hangsúlyozva, hogy az ellenzék által meghívott szakértők nem kaphattak szót a tárgyaláson.

Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok oktatáspolitikusa szerint nincs szó a tervezetben a pedagógusok és a diákok terheinek csökkentéséről, továbbá „Brüsszelhez” kötik a pedagógusok bérét.

A nemzet napszámosaivá, a kormányzat cselédjévé akarják nyomorítani, ezért a Jobbik-Konzervatívok ezt a javaslatot ebben a formában elfogadni nem tudja

- közölte Ander Balázs.

Mivel az ellenzéki pártokat szakértőként segíteni akaró pedagógusok, szakszervezeti vezetők és diákok nem kaphattak szót a tárgyaláson, így a megbeszélést követő sajtótájékoztatón mondták el észrevételeiket. Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviseletében elmondta, Pintér Sándor „lózungokkal” válaszolt az érdemi felvetésékre.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint sajnálatos, hogy szakértőként sem fejthették ki a véleményüket a készülő státusztörvényről, mindazonáltal köszönetét fejezte ki az ellenzéki pártoknak, hogy jelen lehettek a tárgyaláson.

Azt üzenjük az oktatásban részt vevőknek, hogy nem adjuk fel, folytatjuk, és nem vagyunk hajlandóak hátrálni

- tette hozzá Gosztonyi Gábor.

A diákszervezetek képviselői szerint a státusztörvény minden pontja sérti a tanárok és az iskolák autonómiáját, közvetetten a diákok tanuláshoz való jogát és végül káoszhoz vezet.

Káoszhoz vezet úgy, hogy Pintér Sándor rendet akar teremteni! Erre nincs ellenérv és nincs reakció, ezért meg kell tennünk a következő lépést. Mi nem bontani akarunk, hanem megoldást akarunk! Éppen ezért május 30-án, amikor a törvényt beterjesztik, a Sándor palota előtt Novák Katalint fogjuk felszólítani, hogy amennyiben a javaslatot beterjesztik, azt ne írja alá!

Fotó: Alfahír/Béli Balázs

Egy másik diáklány pedig arról beszélt, hogy a belügyminiszter egy mondatot sem engedélyezett elmondani. A sajtótájékoztatón bemutatták azt a közös nyilatkozatot, amit az ellenzéki pártok képviselői adtak át Pintér Sándornak a Belügyminisztériumban tartott egyeztetésen. A dokumentumban a Jobbik-Konzervatívok, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – Zöldek politikusai leszögezték: a státusztörvénnyel nemcsak oktatásszakmailag, de rendszerszinten is szemben állnak.

Nézze meg az N1TV helyszíni riportját!

Címlapkép: Alfahír/Béli Balázs