Sulyok Tamás szerint Európa felújított templomává válhatunk, ahova erőt meríteni jönnek az emberek

Sulyok Tamás szerint Európa felújított templomává válhatunk, ahova erőt meríteni jönnek az emberek

A köztársasági elnök a jáki Szent György-templom újraszentelésén járt, ahol úgy érvelt: meg kell találni annak lehetőségét, hogyan lehetünk "élő kövek, összekötő habarcsok".

Sulyok Tamás a jáki Szent György-templom vasárnapi újraszentelésekor azt hangoztatta, hogy közösségeink megújítására van szükség. Leszögezte azt is, hogy meglátása szerint

Európa felújított templomává válhatunk, ahova erőt meríteni jönnek az emberek.

"Újra egymáshoz kell épülnünk, minden akadályt, félelmet, bizonytalanságot, bizalmatlanságot félretéve, habár ez nem könnyű a hűtlenség korszakában, amelyben elveszítjük a kapcsolódás kegyelmi ajándékát" - fogalmazott az MTI beszámolója szerint az államfő.

Az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a család lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket. Az emberek ebben a "sivárságban vágynak a spirituális többletre, az Isten közelségére", mert a hitet és a szeretetet is közösségben lehet megélni

- vélekedett Sulyok.

A köztársasági elnök szerint meg kell találni annak lehetőségét, hogyan lehetünk "élő kövek, összekötő habarcsok", hogyan tudunk újra közösségbe szerveződni, egymást szolgálni és sugározni az örömhírt.

Azt is hozzáfűzte mondandójához, hogy meg kell becsülni az alulról jövő szerveződéseket, az együtt gondolkodásra és cselekvésre ösztönző autonóm kezdeményezéseket, támogatni kell új közösségek létrejöttét.

"A felújított templom nemcsak őseink hagyatéka, hanem annak is megnyilvánulása, hogy a magyarság megbecsüli, megőrzi és ápolja, amit örökül kapott, a magyar társadalom összefogásának eredménye" - érvelt Sulyok Tamás.

Az államfő kijelentette, szerinte büszkék lehetünk ara, hogy Magyarországon még van akarat, szándék és kellő forrás, hogy a templomok megújuljanak.

A frissen újraszentelt templomot méltatva Sulyok azt mondta,

ékessége Magyarországnak és az egész Kárpát-medencének, amely az ezeréves magyar kereszténység lenyomatát őrzi, ezért megőrzendő és bemutatandó.

Sulyok Tamás a közösségi oldalán is közzétett egy rövid bejegyzést a formális eseményről. Azt írta, a jáki templom újraszentelését megelőzően Szombathelyen is látogatást tett, és Székely János püspök fogadta a Püspöki Palotában.

A Fidesz–KDNP frakciói még februárban jelölték államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét Orbán Viktor javaslatára. Az öt évre szóló köztársasági elnöki megbízatását a parlament kormánypárti többsége meg is megszavazta nem sokkal később, amint elfogadta a Ház hivatalosan is a kegyelmi ügy miatt távozó Novák Katalin lemondó nyilatkozatát. Sulyok március elején lépett hivatalba.

Nemrég írtunk arról, hogy a pedofilbotrány miatt lemondatott Novák Katalin helyére lépett köztársasági elnök már az egészségügy privatizációjában is szerepet akart vállalni. Az első Orbán-kormány idején, 2001-ben Sulyok egy közalapítvány élén Szeged akkor még fideszes városvezetésével együtt próbálta elérni a városi kórház magánkezekbe juttatását.

(Címlapkép: Sulyok Tamás köztársasági elnök a Viola Amherd svájci elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón megbeszélésük után a Sándor-palotában 2024. április 19-én. MTI/Bruzák Noémi)