Suttyomban mégis kapott fizetésemelést tavaly Pintér Sándor, aki így 3 milliót kereshet

Suttyomban mégis kapott fizetésemelést tavaly Pintér Sándor, aki így 3 milliót kereshet

A béremelési körből a belügyi államtitkárok sem maradtak ki.

2023 márciusában 17,5 százalékos illetményemelésben részesült Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára – szúrta ki a 24.hu az Orbán-kormány honlapjára tavaly október végén feltöltött dokumentumokat.

Mindez azonban annak tükrében érdekes, hogy a Miniszterelnöki Kormányiroda szeptemberben még azt közölte, sem a miniszterek, sem az államtitkárok, de még a kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak fizetése sem nőtt tavaly. A jelek szerint mégis...

Miután a lap kérdésére nem szolgáltak válasszal, a többi tárca esetében nem tudni, ott szintén kaptak-e béremelést, vagy „csak” a Pintér-féle belügy berkein belül. Ráadásul más minisztériumok 2022 nyara óta nem tettek közzé hasonló adatokat.

A kormany.hu-n elérhető adatlap szerint

tavaly márciusban Pintér Sándor fizetése bruttó 2 632 800 forintról bruttó 3 094 800 forintra hízott.

Az államtitkárok keresete pedig bruttó 1 974 600 forintról bruttó 2 321 100 forintra szökött fel.

Múlt szeptemberben a magyar nyilvánosság számára még úgy tűnt, mindössze Orbán Viktor fizetése emelkedett a kormányán belül, míg a miniszterei kiszorultak a béremelésből. A miniszterelnök illetménye akkor annyira megugrott, hogy bruttó 3 millió 555 ezer forintról 4 millió 178 ezer forintra nőtt, azaz havi 623 ezer forinttal kap többet azóta. Arról is beszámoltunk, hogy Orbán fizetése márciustól pedig több mint bruttó 6,5 millió forint lesz. Köszönhetően annak, hogy a miniszterelnöki illetmény a házelnöki tiszteletdíjhoz lett kötve, és a kormányfőnek a törvény erejénél fogva, automatikusan nőtt a juttatása.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszter a Karmelita kolostorban 2023. február 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)