Szijjártó után maga Orbán Viktor is tiszteletét teszi a Fehérorosz diktátornál

Szijjártó után maga Orbán Viktor is tiszteletét teszi a Fehérorosz diktátornál

Magyarország egyre keletebbre sodródik, de nem csak sodródik, hanem egyenesen sodorják. Putyin mellett a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka is nagy „barátja” a fideszes pártállamnak.

A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka meghívta a magyar miniszterelnököt Fehéroroszországába, hogy „komoly dolgokról” tárgyaljon vele – számolt be a Belta hírügynökség. A meghívásra azután került sor, hogy Szijjártó Péter október 26-án látogatást tett a fehérorosz diktátornál.

Magyarország az egyetlen „nyugati” ország, amely kapcsolatot tart fent a finoman szólva sem túl demokratikus Fehéroroszországgal.

„Az üzleti és gazdasági kapcsolataink sajnálatos módon leépültek. Nem a mi hibánk, mindenki tudja az okát. Ha a magyarok és a magyar komrány együtt akar működni Fehéroroszországgal, akkor boldogan fogadjuk a magyar vállalkozásokat és cégeket, és igyekszünk nekik megfelelő körülményeket teremteni” — jelentette ki Lukasenka.

A fehérorosz elnök ezután jókívánságait küldte a magyar miniszterelnöknek.

Nehéz, sőt szinte lehetetlen most odautaznunk, de őt bármikor szívesen látjuk. Komoly dolgokról lesz szó. Szerintem hasznos lesz.

Lukasenka ezután megköszönte a magyar állam közreműködését „humanitárius ügyekben”, mint például az, hogy a fehérorosz sportolók Magyarországon részt vehetnek versenyeken. Szerinte nagyon rossz üzenet, hogy az országok közötti nézeteltérések miatt a sportolók szenvedjenek hátrányt.

„Tudják, mire vagyunk képesek. Ha tudunk segíteni Magyarországon, megtesszük, ami tőlünk telik” — ígérte Putyin nagy barátja, aztán hálájáról biztosította „a magyarokat”. Lukasenka azt ígérte, meghálláják a magyar kormány kedvességét.

A szoros keleti partnerséget az is jól mutatja, hogy Magyarország az egyetlen EU-s tagország, amelynek nagykövete van Fehéroroszországban.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Minszkben 2020. június 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)