Szlávik János: "Nem szabad fanyalogni"

Szlávik János: "Nem szabad fanyalogni"

Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János elmondta, mindkét vakcinában ártalmatlan, úgynevezett adenovírusokat használnak arra, hogy a szervezet megtanulja felismerni a koronavírust. Majd - mindkét vakcina esetében - az információt vivő vírusok egyszerűen eltűnnek a szervezetből.

"Nem szabad fanyalogni azért egy oltóanyag kapcsán, mert az esetleg keletről származik, a tudományos tényeket kell figyelembe venni"

- hangsúlyozta a főorvos.

Hozzátette, az orosz vakcinát mínusz 20 fokon kell tárolni, ami kényelmesebb, mint a Pfizer vakcinájának mínusz 80 fokos tárolási követelménye.

Szólt arról is, hogy a megmaradt oltóanyagot nem dobják ki, hiszen hűtőben akár egy hétig is tárolható; "egy olyan országban, ahol oltásokból egyelőre hiány van", ott egyetlen egy védőoltás kidobása is "óriási nagy hiba lenne" - fogalmazott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előző héten Moszkvában jelentette be, hogy egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió koronavírus elleni vakcinát vásárol Magyarország Oroszországtól. Erre azt követően került sor, hogy engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca és a Szputnyik V koronavírus-vakcina használatát. Az Európai Unióban így Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.

Jakab Ferenc virológus a Heti Naplóban kifejtette: csak az oltási hajlandóság és az oltott személyek számának növekedésével tudjuk visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket. A szakember szerint ez az évünk még rá fog menni a vírusra.