Szuverenitás? Varga Mihály kibökte, kínai kérésre titkolózik a kormány

Szuverenitás? Varga Mihály kibökte, kínai kérésre titkolózik a kormány

Kiderült, az Orbánék által Kínával megkötött gigantikus hitelfelvétel részleteit csak akkor tudják elárulni, ha ők is beleegyeznek.

A konszolidáció és a gazdasági növekedés irányába indult el a magyar gazdaság - ezt magyarázta a pénzügyminiszter az Országgyűlés Gazdasági bizottságának szerdai ülésén. Egy ponton pedig a gigászi kínai kölcsön ügye is szóba került Varga Mihály bizottsági meghallgatásán, bár

azzal nem dicsekedett el az Orbán-kormány oszlopos tagja, hogy holt tart a hazai gazdasági válság, a drágulás üteme, vagy épp a költségvetési hiány volumene.

Optimistán azt ecsetelte, szerinte a kormány el tudta érni a legfontosabb gazdasági céljait, a 2024-es büdzsé hozzájárult a munkahelyek és a családok biztonságához, a rezsivédelem fenntartásához és nyugdíjak vásárlóerejének megőrzéséhez.

A tárcavezető szerint a legfontosabb mutatók javulnak, a gazdasági növekedés beindult az idén, az infláció mértékét jelentősen csökkentették.

Éves átlagban 3,5-4 százalékos inflációval lehet számolni az idén, jövőre ez még kisebb lehet - ígérte Varga.

A fideszes politikus néhány konkrétumra is kitért

🟠 A honvédelmi kiadásokra 1309 milliárd forintos alap biztosít hátteret;

🟠 a családok támogatására 3300 milliárd forintot költöttek, melyben az adókedvezmények is benne vannak;

🟠 a hazai reálbérek nőnek;

🟠 a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,752 milliót;

🟠 a rezsivédelmi alap működik, 1361 milliárd forint van az alapban, ami jelentősen segítette a háztartásokat

- sorolta Varga Mihály az Economx cikke nyomán.

A kormánypárti politikus felidézte, 6 százalékos nyugdíjemeléssel indult az év, a 13. havi nyugdíjat kifizették, augusztus végéig 4281 milliárd forintnyi nyugellátást fizettek ki.

A kínai hitelről még nem tudhatunk meg részleteket

Úgy látja a Fidesz prominense, a legnagyobb kihívás külföldről érkezik, mert az export meghatározza a gazdaság teljesítményét. Sajnos az export gyengébben teljesített, a német gazdaság gyengélkedése miatt - mosta el a felelősséget.

A bizottsági tagok kérdéseire válaszolva

Varga Mihály elárulta, a kínai fél kérésére nem tudják nyilvánosságra hozni a Kínával megkötött gigantikus hitelszerződést, de ha a kínai partner ehhez hozzájárul, akkor közzéteszik.

Korábban pedig még méltatta is az eleinte titkolt ügyletet.

Ebből is nagyon úgy tűnik, hogy a kormányzat számára a fennen hangoztatott szuverenitás tényleg csak a szavak szintjén létezik, maximum.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport luxembourgi ülésén 2024. április 11-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet)