Több vidéki iskola tanárai is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez

Több vidéki iskola tanárai is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium, Szombathelyen a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola tanárai is csatlakoztak hétfőn a polgári engedetlenségi akcióhoz. Mellettük Budapesten többek között a Leövey Klára Gimnázium, a BGSZC II. Rákoczi Ferenc Technikum, a Fekete István Általános Iskola, a Corvin Mátyás Gimnázium és a Kempelen Farkas Gimnázium tanárai is csatlakoztak, míg a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium volt diákjai közös nyilatkozatban álltak ki a tanárok mellett. Egy február 11-én megjelent kormányrendelet értelmében ugyanis ellehetetlenítették a tanárok sztrájkjogát.

A Telex szerint

  • a Radnóti Miklós Gimnázium tanári karának több mint fele, 31 pedagógusa,
  • a Zrínyi Ilona Általános Iskola 22 tanára,
  • a Zöldsziget Körzeti Általános Iskola tanárai közül kilencen,
  • a BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumból 16 tanár,
  • a Fekete István Általános Iskolában négyen,
  • a Corvin Mátyás Gimnázium 16 tanára,
  • a Kempelen Farkas Gimnáziumból 42-en éltek a polgári engedetlenség eszközével.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium volt diákjainak szolidaritási nyilatkozatát pedig már több mint 700-an írták alá. Az intézmény egy volt diákja ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

társadalmi felelősségvállalásból írtam alá a petíciót, mindenkinek állampolgári joga, hogy sztrájkolhasson. Nagyon fontosnak tartom, hogy kiálljak a tanárok mellett, rengeteget köszönhet nekik az ország, ezt a vezetés szereti elfelejteni.

A polgári engedetlenségi akcióhoz múlt hétfő óta a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 pedagógusa, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 17 tanára, majd a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 48 oktatója után a budapesti Szerb Antal Gimnázium és a BGSZC Pesterzsébeti Technikum pedagógusai, illetve a Teleki Blanka Gimnázium 33 dolgozója is csatlakoztak.

A kormány nevében reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón beszélt arról, hogy megértik a pedagógusok problémáit, szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, de azt kérik, hogy tartsák be a jogszabályokat. Szerinte ugyanis a pedagógussztrájk, a polgári engedetlenség nem a megfelelő eszköz, jogellenes cselekedet.