Leáldozik-e Orbán vejének fényes csillaga?

13 milliárdot bukhatunk Tiborcz korrupciós botrányain.

Az Elios Zrt. előéletéről annyit, hogy Tiborcz István Erdei Bálinttal közösen alapított négy céget még 2009-ben, melyek azután beolvadtak az ES Holding Zrt.-be. A 2010-es kormányváltás után többségi tulajdonosként bevásárolja magát a cégbe a Közgép tulajdonolta E-OS Energiakereskedő Zrt., Tiborczék cége pedig felvette az E-OS Innovatív Zrt. nevet.

Mivel a Közgép ekkor még bőven az Orbán-kormány kegyeltjei közé tartozott, természetesnek hat, hogy annak leányvállalatai, így Tiborczék cége is szárnyalni kezd. Míg 2009-ben alig több mint 8 millió forint volt az árbevételük, ez Orbán hatalomra kerülésének évében megnyolcvanhatszorozódik, forgalmuk 686 millió lesz. Ha a mértéke nem is, de a növekedés ténye tartós: 2011-ben 2,7, 2012-ben pedig 3 milliárd forintra ugrik a bevétel.

Bár a Közgép 2013 nyarán szállt ki a cégből, Tiborcz a cégháló áttételein, személyes ismeretségeken keresztül kapcsolatban marad az immár Eliosra átkeresztelt vállalkozással. Úgy hírlik, a Közgép tulajdonosának, Simicska Lajosnak ez volt a nászajándéka a 2013 szeptemberének elején összeházasodó Orbán Ráhel–Tiborcz István alkotta pár részére. Azzal, hogy Hamar Endre – az ő neve később még előkerül – 2014 áprilisában eladja Tiborcznak azt a Green Investments & Solutions Kft.-t, mely 50 százalékos tulajdonosa az Eliosnak, Orbán veje újra közvetlen részesedést szerez benne. Ami tény, 2013-ban visszaesést könyvelhetett el a cég, de az igazi sikereket 2014 és 2015 hozta el nekik: e két év alatt több mint 11 milliárd forint bevétel mellett csaknem másfél milliárd forint osztalék is ütötte a tulajdonosok markát.

Ebben az időszakban tobzódhattunk a közvilágítás-korszerűsítés, valamint a napelem-telepítések tendereiben. A Közbeszerzési Hatóság adatbázisába beütve több tucat olyan pályázatot találunk, melyeket az Elios nyert meg ezen kiírások keretében. Melyek nem minden esetben voltak sikeresek. Zalaegerszegen például arról panaszkodtak a helyiek, hogy a lámpák fénye nagyon lefelé irányul, inkább az oszlopot, semmint a környezetét világítják meg. Úgy vélik, ez a megoldás sem közvilágítási, sem közbiztonsági szempontból nem kielégítő. A vadiúj, méregdrága stadionokba szerelt Tiborcz-lámpák is problémásak voltak. Tavaly augusztus végén a Pancho Aréna, majd szeptember végén a Szusza Ferenc Stadion világítása mondta be az unalmast az ugyancsak unalmas meccs közben.

Silány minőségű világítást vitt a stadionokba Orbán veje?

A Szusza Ferenc Stadion reflektorainak előbb egy része, majd mindegyike kialudt, és mivel vissza sem tudták kapcsolni, a meccset el kellett halasztani.Az Index azt írja, a stadion világítását 2015 tavaszán Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában álló Elios Zrt. újította fel egy másik céggel közösen, nettó 110 millió forintért.

Ilyen „bakik” bármely tender során adódhatnak, a cég ezeket köteles garanciális javításként orvosolni. Sokkal nagyobb gond van a pályázatok elbírálása körül. Egy éve derült ki ugyanis, hogy Szekszárd közvilágításának felújításáról a Sistrade Kft. egy megbízottja egy frakcióülésen telefonon beszélt a város fideszes képviselőjével arról, hogy a cég elkészítené a városnak azt a két tanulmányt, amelyekkel indulhatnak majd a közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton. A Sistrade Kft. tulajdonosa és ügyvezetője pedig az a fent már említett Hamar Endre volt, aki ekkor az Elios-tulajdonos Green Investments & Solutions Kft. tulajdonosa is. A felvétel tanúsága szerint az egyeztetések már 2012 augusztusában folytak, holott a pályázatot a város csak másfél évvel később, 2014 márciusában írta ki, Hamar pedig a Green Investments & Solutionst áprilisban adta el Tiborcznak. Az összefonódást az Átlátszó tárta fel. Végül a tanulmányírásra vonatkozó ajánlatot elfogadták, és az akkor már újra Tiborcz tulajdonába került cég lett a későbbi nyertes. Erről az akkor még kormánypárti képviselőként (ma már az LMP társelnökeként) politizáló Hadházy Ákos hangfelvételt is készített.

Orbán vejének cége már akkor tárgyalhatott egy projektről, amikor még meg sem pályáztatták

A hangfelvételt Hadházy Ákos LMP-s képviselő hozta nyilvánosságra a Direkt36-on keresztül, aki korábban a szekszárdi Fidesz-frakció tagja volt. Azért volt nála diktafon, mert egy olyan telekügyletről is szó volt, amivel szerinte rosszul járt a város, így ügyvédje tanácsára rögzítette az elhangzottakat. Később derült csak ki, hogy a közvilágítási téma egy Tiborcz-projekt előkészítése volt.

A rendőrség a nyomozás során megvizsgálta a hangfelvételt, hitelesnek találta, ám az eljárást bűncselekmény hiányában lezárták.

Hamar Sistrade-je nemcsak Szekszárdon lett összeférhetetlen módon előkészítője az Elios győzelmének, hanem – ugyancsak az Átlátszó oknyomozásának köszönhetően – az is kiderült, a mezőhegyesi 135 milliós, a hévízi 130 milliós, valamint a kalocsai 409 milliós Tiborcz-megbízást is ő készítette elő. Vagyis tény: Orbán Viktor veje elsősorban ezeknek az uniós forrásokból finanszírozott megbízásoknak köszönhetően vált oligarchává. Ami már a mértékadó nyugati sajtóban is kiverte a biztosítékot. A Financial Times tavaly év végén készített összesítést Orbán Viktor oligarcháiról, amelyben a kormányfő veje, Tiborcz István is kitüntetett szerepet kapott.

A Corvinus Egyetem rektora oligarchának nevezte Orbán oligarcháit a Financial Timesban

"Valóban, ezek magyar oligarchák"- így fogalmazott Lánczi András a lapnak azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz regnálása alatt bizonyos körök, beleértve a kormányfő vejét, Tiborcz István is, látványosan meggazdagodtak és látszólag élet-halál urai a magyar ugaron.Az összeállítás Tiborcz mellett bemutatta Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna megtollasodását is, illetve ennek összefüggését a kormánypárttal.A cikkíró megrökönyödésének ad hangot, és úgy fogalmaz:

Lánczi András, a Fidesz egyik fő ideológusa, aki korábban kijelentette, amit korrupciónak neveznek, az „egy politikai elképzelés végrehajtása”, a fenti cikkben a Financial Timesnak kerek perec kijelentette:

Valóban, ezek magyar oligarchák!

Hogy Orbán miniszterének, Pintér Sándornak rendőrsége, valamint Orbán főügyészének, Polt Péternek ügyészsége ezekben a korrupciós botrányokban nem talál kivetnivalót, az a mai magyar oligarchaállam velejárója. Ám itt uniós források magánzsebbe vándorlásáról van szó, ami az uniós polgárok adóeuróinak ellopását jelenti. Nem véletlen tehát, hogy a Wall Street Journal kiszivárogtatta, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF problémásnak találta a fent is vázolt Hamar–Tiborcz-féle korrupciós összeférhetetlenségeket.

Az EU jogi lépéseket javasol Orbán vejének közbeszerzései miatt

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban - írja az Index a Wall Street Journal (WSJ) értesülésére hivatkozva. Az Elios korábban Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak volt cége 2015-ig.

Az Európai Bizottság ki fogja értékelni az OLAF jelentését, melyben az áll, a bizottság kérje vissza az Orbán Viktor vejénél landolt 40 millió eurót. Azaz a magyar adófizetőknek Orbán vejének korrupciós botránya kb. 13 milliárd forintjába kerül.

Hab a tortán: miközben Orbán Viktor pártja a valóban botrányos 4-es metró-beruházás korrupciójáról készített OLAF-jelentést – nagyon helyesen! – az utolsó betűig nyilvánosságra hozták, addig Orbán Viktor vejének ügyében mélyen hallgatnak és titkolóznak. Az ő korrupciójuk jó korrupció?