Tiszai hulladékügy - önálló környezetvédelmi minisztériumra van szükség

Tiszai hulladékügy - önálló környezetvédelmi minisztériumra van szükség

Az iszonyatos ukrán és román szeméthegyeket produkáló tiszai hulladékügy kapcsán Nunkovics Tibort, a Parlament Fenntartható fejlődés bizottságának alelnökét és jobbikos országgyűlési képviselőt kerestük meg. Azt a tanulságot is levonta, hogy "ebből az esetből is látszik, mennyire fontos, hogy újra felálljon egy önálló környezetvédelmi minisztérium" - fogalmaz.

Brutális mennyiségű ukrán és román szemét jön a Tiszán, a Jobbik feljelentése után nyomoznak

Újabb, jelentős környezetszennyezést okozott az ukrán és román hulladékgazdálkodás, legalábbis erre enged következtetni, hogy az áradó Tiszán és mellékfolyóin jelentős mennyiségű szemét érkezik az országba. Eközben jobbikos képviselők közös feljelentése nyomán a tiszai rendőrség vizsgálja az ügyet, miután a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda sem érezte magáénak a feladatot.

Nunkovics az utóbbi bő fél évben követte párttársaival fokozottabban a Felső-Tisza vidékét érintő eseményeket, s bár hosszú ideje indokoltnak tartja, ám szerinte semmilyen valós lépést nem tettek még meg kormányzati szinten, illetve a diplomáciában egymás között az illetékes külügyminisztériumok - sérelmezte.

Nemhogy csökkenés nem történt, hanem konkrétan növekedett a hulladékmennyiség

- emelte ki Nunkovics.

Ráadásul csak az utóbbi néhány hét alatt "már majdnem 300 köbméter hulladékot halásztak le a Tiszáról és mellékfolyóiról" - hangsúlyozta a a környezetvédelemmel foglalkozó szakpolitikus, hozzátéve, hogy "ez brutális mennyiség". Emellett azt is közölte, hogy nem csupán PET-palackok és egyéb kommunális hulladék szennyezi a folyót, hanem jelentős arányban veszélyes hulladék is.

Iszonyatosan környezetszennyező tevékenységről van szó, amit a magyar hatóságok, főleg a magyar külügy nem kezelt megfelelően és nem próbált ráhatni a szomszédos országokra, hogy ennek végre gátat szabjanak

- hívja fel a figyelmet az ellenzéki képviselő. Nunkovics úgy látja, az a tény is rámutat arra, hogy lényegében semmi érdemi előrelépés nem történt, hiszen a szemét mennyisége tovább nőtt. Szerinte, ha az érintett helyszíneken legalább időnként ellenőrzéseket végeztek volna az illetékes hatóságok, már ebből adódóan is kevesebb hulladék úszott volna át a Tiszán. "Mindenki legyintett egyet erre a problémára" - mutatott rá a jobbikos politikus.

Tiszai szennyezés: nemzetközi egyezmény sérül, a Jobbik feljelentése után az államnak lépnie kell

A magyarországi nyomozás eredményeinek megállapítását követően csak a magyar állam léphet fel a Ukrajnával szemben annak érdekében, hogy a nemzetközi jognak megfelelően kártalanítást, és a további környezetkárosítás megelőzését követelje - erről Gyüre Csaba beszélt az Alfahírnek azt követően, hogy a Tiszát ismét nagyobbrészt ukrán, kisebb arányban pedig román szemét lepte el.

Az intenzív hulladékmennyiséggel terhelt Tisza - és Szamos - ügyében a feljelentést hárman nyújtották be közösen, Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, Adorján Béla Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzati képviselő és Nunkovics Tibor. A nyomozás végre megindult, de egyelőre az ügy még nyomozati szakaszban van. Mindenesetre reméli, hogy hamarosan eredmény születik és "tovább lehet lépni". Nunkovics nagyon reméli, hogy ennek hatására végre majd "kapcsol a külügy és az illetékes hatóságok, így a szomszéd országok felé beterjesztenek egy követelést" - magyarázta.

A Tiszán úszó hulladék / Adorján Béla

A parlamenti képviselő azt is elárulta, hogy hamarosan tárgyalhatja az Országgyűlés a betétdíjas rendszer újbóli bevezetésére vonatkozó javaslata, melyet az elmúlt hónapban terjesztett be az illetékes, környezetvédelemért felelős bizottság elé. Ennek lényege, hogy a betétdíj a műanyag hulladékok ésszerű újrafelhasználását segítse, elkerülendő, hogy azok egyetlen használat után el legyenek dobva. Ez a rendszer visszaváltási díjjal képes lehet ösztönözni a fogyasztót a környezettudatosabb életmódra - ahogy ezt Nunkovics szerint nyugati példák is alátámasztják. Egyébiránt többek között ezt a lépést szorgalmazza hazánkban a Greenpeace is.

A Tisza szennyezéséért a Coca-Cola is felelős a Greenpeace szerint

A Tisza vizének immár hosszú évek óta tartó, elképesztő méreteket öltő szennyezettsége kapcsán megkerestük a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjét, Simon Gergelyt, aki lapunknak véleményezte a folyót sújtó helyzetet. Kifejtette egyebek mellett azt is, hogyan lehetne érdemi lépést szorgalmazni és elérni a kérdésben, valamint milyen veszélyekkel járhat, ha nem cselekszünk időben.


A politikus leszögezte,

önmagában nem a műanyaggal van baj, hanem ahogyan használjuk.

A tiszai hulladékügy kapcsán hangsúlyozta azt is, hogy a probléma megoldásában mindenkinek szerepet kell vállalnia, az előállítónak és a törvényhozónak is. Ezért bízik benne, hogy a Fidesz-KDNP támogatja majd a javaslatát és idővel ragadós lesz a példa a tőlünk keletebbre fekvő szomszéd államok számára is.