Ukrajna a tranzitutak megnyitását kéri Lengyelországtól az ukrán mezőgazdasági export előtt

Ukrajna a tranzitutak megnyitását kéri Lengyelországtól az ukrán mezőgazdasági export előtt

Jelenleg Ukrajna élelmiszer-exportjának mintegy tíz százaléka lépi át a lengyel határt.

A lengyelországi tranzitutaknak az ukrán mezőgazdasági termékexport előtti ismételt megnyitását szeretné első lépésként elérni varsói megbeszélésein Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter.

"Az első lépésnek a tranzit megnyitásának kell lennie, ez fontos és feltétlenül meg kell tenni, mielőtt más dolgokról is tárgyalnánk" - mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter.

"Ukrajna élelmiszer-exportjának mintegy tíz százaléka lépi át a lengyel határt"

- közölte a miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett kommentárjában, hozzátéve, hogy Magyarországon keresztül az ukrán mezőgazdasági exportnak mintegy hat százaléka halad át.

Megjegyezte, hogy

az élelmiszeripari termékek tranzitja zavartalanul zajlik Magyarországon és Szlovákián keresztül. A miniszter közölte, hogy szerdán Romániával, csütörtökön pedig Szlovákiával folytatnak egyeztetéseket a kérdésben.

Az MTI azt írja, az Ukrajna gabonaexportját bonyolító fekete-tengeri kikötők forgalma leállt az orosz katonai akció miatt, így az ukrán gabona a szomszédos kelet-európai országokon keresztül keresett magának utat a külföldi piacokra. Az Európai Unióban jellemző termelői árnál lényegesen olcsóbb ukrán gabona azonban logisztikai problémák miatt a tranzitországokban rekedt és komoly árversenyt támasztott a helyi mezőgazdasági termelőknek.

A fekete-tengeri hajózási útvonalakat tavaly júliusban nyitották meg ismét az ukrán gabonaszállítások előtt az Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ között létrejött megállapodásnak köszönhetően.

Nemrég Lengyelország megállapodott Ukrajnával a gabonaexport átmeneti leállításáról, ám a lengyel mezőgazdasági miniszter lemondott az olcsó ukrajnai gabona beáramlása miatt, mert az a gazdákat nehéz helyzetbe hozza. Romániában pedig országszerte tüntetni kezdtek a gazdák, így tiltakozva az ukrán gabonadömping ellen. Pár hete a bolgár, a lengyel, a román, a szlovák és a magyar miniszterelnök által az EB elnökének küldött levélben újabb uniós pénzügyi eszközök mozgósítását kérték a veszteséget szenvedő mezőgazdasági termelők támogatására. A kormányfők az országaikban raktározott ukrán gabonatöbblet humanitárius célokra szánt felvásárlását kérték, hogy az ne az EU belső piacára, hanem az afrikai és közel-keleti rászorulókhoz jusson el.

Mint megírtuk, Szlovákia néhány napja meglépte, amit az Orbán-kormány nem mer, vagy nem akar: betiltották az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását, miután egy hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről. Pedig korábban az Alfahír részletesen bemutatta, hogy gyakorlatilag a magyar gazdákat csőbe húzva árasztotta el hazánkat ukrán gabonával az Orbán-kormány is: az előzményekkel együtt jártuk körül, milyen hibákat követtek el, és összességében mi a baj a silányabb minőségű ukrajnai gabonával.

(Címlapkép: Lengyel gazdák traktorokkal vonulnak az ukrán gabonaimport ellen tartott tiltakozáson Szczecin északnyugati nagyvárosban 2023. április 3-án. A gazdák szerint az Ukrajnából behozott gabonamennyiség lenyomja a hazai szemes termények felvásárlási árát a lengyel gabonapiacon. MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)