Visszaverte a támadást az ukrán hadsereg Luhanszk megyében, az oroszok is veszteséget szenvedtek el

Visszaverte a támadást az ukrán hadsereg Luhanszk megyében, az oroszok is veszteséget szenvedtek el

Az ukrán fegyveres erők visszaverték csütörtökön az orosz támadást a Luhanszk megyei Scsasztya településen, komoly veszteségeket okozva a támadóknak - közölték ukrán hírportálok a Stratégiai Kommunikációs és Stratégiai Biztonsági Központra hivatkozva.

"Visszafoglaltuk Scsasztya települést, amelyet megtámadott az orosz agresszor"

- idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál a Facebookon közzétett közleményből. Az MTI által is közölt tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a harc során "legalább ötven ellenséget likvidált" és haditechnikai eszközöket semmisített meg.

Már ukrán halálos áldozatokról és sebesültekről is hírt adtak az orosz invázió nyomán

Az ukrán rendőrség alapján a BBC arról számolt be, hogy már legalább nyolcan meghaltak a robbantások után Ukrajnában csütörtök reggel, miután Vlagyimir Putyin különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el, majd Oroszország teljes körű támadást indított ellene.

Az ukrán szárazföldi erők arról adtak hírt, hogy megsemmisítették a hatodik orosz katonai repülőgépet az ukrán légtérben. Az ukrán vezérkari főnökség legfrissebb közleményében arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv közelében az ukrán katonák négy orosz harckocsit semmisítettek meg.

Ukrajna: öt orosz repülőgépet és egy helikoptert is lelőttek, behatoltak az orosz csapatok

Az ukrán egyesített erők parancsnoksága szerint csütörtökön öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségére hivatkozva.

A fegyveres erők korábban hírt adtak arról, hogy öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében, továbbá Scsasztya térségében két orosz harckocsit és néhány teherautót is megsemmisítettek. Moszkva azonban tagadja, hogy Oroszországnak repülőgépekben és páncélosokban elszenvedett veszteségei vannak.

Ahogy arról beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, így Kijevben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.