Felmérések szerint a németek nem tartják jó választásnak Ursula von der Leyent

Felmérések szerint a németek nem tartják jó választásnak Ursula von der Leyent

A Zöldek a védelmi miniszter azonnali lemondását követelik.

A megkérdezettek egyharmada tartja jó választásnak Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki posztjára, míg 56 százalékuk ezzel ellentétes álláspontot képvisel –  derül ki az ARD német közszolgálati televízió megrendelésére készült, DeutschlandTrend című reprezentatív kutatásból.

A kormányzó uniópártok, a CDU/CSU szavazói körében is megoszlik von der Leyen megítélése: 46 százalékuk jó, 45 százalékuk rossz választásnak tartja a német politikust. A megharagudott koalíciós partner, a német szociáldemokraták (SPD) támogatói körében jóval nagyobb az eltérés: csak 27 százalékuk tartja jónak, míg 62 százalékuk inkább elutasítja von der Leyent.

A német védelmi miniszter jelölésének elutasítottsága a szélsőjobboldalinak tartott AfD szavazóinak a körében a legnagyobb, 74 százalékuk tartja rossz választásnak von der Leyent.

A kutatásból - ami rendszerint több témára is rákérdez – az is kiderül, hogy a németek 54 százaléka elégedett Angela Merkel kancellár teljesítményével, a kormányáéval azonban már csak 29 százalék.

Még rosszabbak a számok Merkel utódjelöltjére, és a CDU elnökére, Annegret Kramp-Karrenbauerre nézve. Csak 22 százalék elégedett az ő teljesítményével, ami 2 százalékkal kevesebb, mint előző hónapban, és a politikus eddigi mélypontja.

 

Alkotmányos válsággal fenyeget Merkel utódja, ha az Európai Parlament nem szavazza meg von der Leyent | Alfahír

Európa alkotmányos válságba kerülhet, ha az Európai Parlament július 15 és 18 között esedékes plenáris ülésén nem szavazza meg Ursula von der Leyen német védelmi miniszter (és szintén CDU-politikus) európai bizottsági elnökjelöltségét

 

A Zöldek továbbra is az ország legnépszerűbb pártja 26 százalékkal. A CDU/CSU 25 százalékon áll, az SPD és az AfD fej-fej mellett 13-13 százalékon. A szabaddemokrata, piacpárti FDP és a Baloldal egyaránt 8 százalékon áll.

Az MTI is szemlézte csütörtökön a kutatást, de csak azt emelték ki belőle, hogy többen tartanak szélsőjobboldali terrortámadástól, mint iszlamista merénylettől Németországban. A megkérdezettek 71 százaléka volt azon a véleményen, hogy nagyon nagy vagy inkább nagy egy szélsőjobboldali merénylet esélye. Ez 13 százalékponttal kevesebb, mint 2016 októberében.

A Forsa közvélemény-kutató is készített egy felmérést, amit szerdán tettek közzé, és az MTI is szemlézte. Az RTL médiacsoport által megrendelt kutatásból szintén az derült ki, hogy a németeknek csak valamivel több mint harmada, 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás Ursula von der Leyen jelölése. A német választópolgárok fele jobban örülne, ha a német Manfred Weber, az Európai Néppárt korábbi csúcsjelöltje, vagy a holland Frans Timmermans, az európai szocialisták indulója lenne a jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A német közvélemény megosztott von der Leyen alkalmasságával kapcsolatban. A megkérdezettek 47 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter alapvetően képes lesz ellátni a brüsszeli testület vezetésével járó feladatokat, 46 százalék szerint viszont nem. A legnagyobb arányban a kormányzó konzervatívokkal rokonszenvezők tartják megfelelő jelöltnek a tárcavezetőt; az uniópártok (CDU/CSU) szavazóinak 64 százaléka tartja alkalmas jelöltnek von der Leyent.

A Forsa kutatása szerint is leginkább a kormányzó konzervatívoktól jobbra álló AfD választói utasítják el a minisztert; csak 16 százalékuk szerint alkalmas a feladatra.

„Von der Leyen nem ejtheti túszul a védelmi tárcát”

Az MTI arról számolt be pénteken, hogy a Zöldek felszólították Ursula von der Leyent, azonnali hatállyal mondjon le a kormányban betöltött védelmi miniszterségéről, miután jelölték az Európai Bizottság élére.

Tobias Lindner, a német ellenzéki párt védelmi szakpolitikusa a Der Spiegel című hírmagazinnal közölte: ha az Európai Parlament meg is választja von der Leyent a bizottság élére, az átmenetet a védelmi tárcánál azonnal meg kell kezdeni.

„A miniszter nem ejtheti túszul a védelmi tárcát mint valami B-tervet arra az esetre, ha végül nem választják meg”

 - fogalmazott Lindner.

A tárca szóvivője szerint mindazonáltal távozásáig Ursula von der Leyen maradéktalanul ellátja feladatait védelmi miniszterként.

 

Győztesek és vesztesek az uniós trónok harcában | Alfahír

A Financial Times és a Politico is cikket közölt arról, hogy kik a győztesei, illetve a vesztesei az Európai Tanács tisztújításról döntő ülésének.