Z. Kárpát Dániel: Ha valahol van külföldi dolgozó, akkor ne rúghassanak ki magyart!

Z. Kárpát Dániel: Ha valahol van külföldi dolgozó, akkor ne rúghassanak ki magyart!

A makói Continental gyárban kirúgtak 50 magyar dolgozót, hogy ázsiai vendégmunkásokra cseréljék őket. Az ilyen és ehhez hasonló eseteket törvényi erővel akadályozná meg a Jobbik.

„Legyen a magyar munkavállaló védett státuszú” — tette világossá pártja célját Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, aki a budaörsi Continental gyár előtt tartott hétfőn sajtótájékoztatót.

A Continental makói üzeme korábban állami támogatást kapott beruházásra, munkahelyteremtésre, de annak egy részét visszafizetni kényszerült, mert akkor is leépítette a munkavállalói egy részét.

Év végével 50 munkavállaló elbocsátásáról döntöttek — emlékeztetett a jobbikos politikus. Bár 150 indonéz dolgozó is megtalálható a Continental alkalmazottai között, mégis minden elbocsátott munkavállaló magyar – tette hozzá. A cég közleménye szerint vizsgálták az elbocsátandó munkavállalók munkateljesítményét. Ennek fényében még érdekesebb, hogy mindegyikük magyar, mintha az ő teljesítményük alacsonyabb színvonalú lenne, és ők alacsonyabb rendű munkavállalók lennének, mint a külföldi vendégmunkásoké.

A Jobbik-Konzervatívok egy olyan törvénymódosító javaslatot tesz le a Parlament asztalára, amely védett státuszúvá teszi a magyar munkavállalót. Minden olyan esetben tehát, amikor egy cég idegen vendégmunkásokat alkalmaz, addig ne lehessen elbocsáatni a náluk dolgozó magyarokat.

Mindaddig, míg százával állnak rendelkezésre ázsiai migránsmunkások, addig ne a magyarokat bocsássák el a saját hazájukban.

Nyilván nem vonatkozik ez a kitétel arra az esetre, ha valaki súlyosan megsérti a munka törvénykönyvét, de ezek már egyedi elbírálású esetek – emelte ki Z. Kárpát Dániel. Hangsúlyozta: mindaddig, amíg ezek az adóforintokkal támogatott külföldi multicégek vendégmunkásokat is alkalmaznak a magyarok mellett, addig a magyarok legyenek védett státuszúak. „Ne lehessen elbocsátani se csoportosan, se egyénileg magyart, amíg ázsiai migránsmunkások dolgoznak náluk tömegével.”

A Fidesz-kormány hazugságait lelepleztük ebben a kérdésben. Most meg kell állítanunk azt a tendenciát, hogy magyarok százezrei menekülnek kényszerből nyugatra, helyettük pedig ázsiai migránsmunkások százezreit hozza be a kormány.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)

A Jobbik szerint a makói Continental gyár dolgozóinak elbocsátása intő példa az egész ország számára