Z. Kárpát Dániel: Ne legyen büntetés a babavárón!

Z. Kárpát Dániel: Ne legyen büntetés a babavárón!

Jelenleg a feltételeket akár önhibájukon kívül nem teljesítő családok súlyos büntetőkamatokat fizetnek. Ez a jobbikos politikus szerint nem fér össze a családbarát kormányzással.

Egyre többb babaváró hitel dől be – tájékoztatott a Jobbik-Konzervatívok. Az ellenzéki párt szerint eladósodás helyett kiszámítható életkezdési támogatásra, és a családalapításhoz alkalmas körülményeket biztosító bérlakásprogramra van szüksége a magyar családoknak.

A párt alelnöke kifejtette:

A napokban újabb hírek láttak napvilágot arról, hogy egyre több babaváró hitel dől be, egyesek pedig már a korábbi devizahiteles katasztrófához hasonló, méltatlan helyzetek tömegessé válásától tartanak.

Z. Kárpát Dániel már akkor felhívta a figyelmet a hasonló jellegű problémákra, amikor a Fidesz-kormány a devizakárosultak helyett a bankok oldalára állt. Szerinte az államigazgatás feladata, hogy minden hasonló veszélyforrást megszüntessen. Beleértve azt is, ha valaki bizonyos feltételek teljesítésének elmaradása miatt vissza kell, hogy fizesse mondjuk a babavárót, azt ne túlzó büntetőtételek mellett tegye meg – szögezte le a jobbikos politikus.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Jobboldali emberként egyértelműen a magyar családok támogatásában, a demográfiai fordulatban látom a jövőt, és nem mondjuk a vendégmunkások tömeges behozatalában.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: a családbarát hozzáállással ugyanakkor nehezen fér össze, hogy a feltételeket akár önhibájukon kívül nem teljesítő családok büntetőkamatokat fizessenek. A hitelt tehát vissza lehet fizetni, de büntetés ne legyen – követelte az ellenzéki képviselő.

Szerinte ha a lakhatáshoz kapcsolódó hitelek egy része nagyon helyesen igen kedvezményes kamatozású, akkor ezt a nyomott kamatszintet a babaváró visszafizetése esetében is meg lehetne közelíteni. A családok támogatása kiemelten fontos, de a családbarát hangulat és klíma is az – szögezte le.

Éppen ezért szomorú és elkedvetlenítő dolog büntetésekről olvasni, újabb és újabb eredmények helyett – emelte ki Z. Kárpát Dániel.

Mert hogy az élveszületések száma sajnos történelmi mélyponton van, a fordulat pedig nem következett be.

Szerite ennek többek között az az oka, hogy az Orbán-kormány sok pénzből, de nem egy alkalommal rossz ösztönzőket használt.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)