A kormány uniós alapjognak tartja, hogy itt vannak az ukrán, mongol, indiai munkások

A kormány uniós alapjognak tartja, hogy itt vannak az ukrán, mongol, indiai munkások

Az önkormányzati választások és a 2020-as költségvetés vitájának árnyékában kezdődött meg a parlamenti munka a napirend előtti felszólalásokkal. 

Gyurcsány Ferenc a szabadság rozsdás kapujában

A DK-s Gréczy Zsolt kezdte a sort, aki felszólalásban legalább ötször nyilvánította ki abbéli szándékát, hogy "a szabadság rozsdás kapuit" ki kell nyitni. A politikus "a DK megnövekedett felelőssége" okán főleg az ellenzéki pártokra kívánt nyomást gyakorolni, amikor arról beszélt, hogy a pártja "messzemenően" támogatja az ellenzéki megállapodásokat. Többek között kiemelte azt is, örül annak, hogy az LMP is csatlakozott a budapesti ellenzéki együttműködéshez. 

Gréczy Zsolt egyébként azt is megállapította, hogy a Fidesz Európában kitaszítottá vált, titkos levelekre és visszavont törvényekre van szüksége ahhoz, hogy visszakerüljenek az európai fősodorba.

Dömötör Csaba propagandaállamtitkár természetesen élt a felkínált lehetőséggel, és szépen felfestette azt az áhított képet, hogy Gyurcsány Ferenc (és a felesége) az ellenzék vezéralakja. Az előválasztást pedig baloldali castingnak nevezte.

Történelmi lecke

A jobbikos Z. Kárpát Dániel arról beszélt, hogy Szarvason, az "úgynevezett munkásszállóban" két mongol állampolgár összeveszett, amelynek a vége késelés lett. Ezzel kapcsolatban felidézte, idén már 100 ezres nagyságban hozott be a Fidesz külföldi, ukrán, mongol, indiai és török munkásokat, miközben Szarvas környékén több száz magyar vesztette el az állását. 

Felidézte, a Jobbik figyelmeztetett akkor is, amikor az "úgynevezett menekülttáborból" 2015-ben Debrecenben kitörtek, és randalíroztak a bevándorlók, ám akkor még a parlamentben a fideszes államtitkár csak ennyivel reagált: "Magyarországon migrációs probléma nincs". 

A történelem minket igazolt

- fogalmazott Z. Kárpát Dániel. 

A Jobbik szerint a gazdaságvédelmi akcióterv örve alatt a "multik kényeztetése" zajlik, nem állít akadályt a kivándorlás elé, és csak a népességcserét segíti. 

Z. Kárpát Dániel figyelmeztetett arra is, hogy Lengyelországban 5 év alatt az ukrán vendégmunkások aránya elérte a teljes népesség 4-8 százalékát. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/-KlJRe_conw.jpg?itok=sVFES9vX","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=-KlJRe_conw&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Dömötör Csaba válaszában elsőként arról beszélt, hogy a kormány igenis bevándorlás ellenes, az ellenzék viszont nem, majd kijelentette, hogy a külföldiek munkavállalása "uniós alapjog". 

A kivándorlás kapcsán közölte, az Orbán-kormány nem tartja feladatának, hogy megmondja a magyaroknak, hol vállaljanak munkát, de szerinte tavaly is többen jöttek haza, mint amennyien kimentek. 

A látszat ellenére szerinte nem zajlik népességcsere Magyarországon. Az unió más országaihoz hasonlóan a vendégmunkások száma korlátozott, nem kapnak állampolgárságot, és nem maradhatnak itt örökre - derült ki szavaiból világosan, hogy a kormányzat egyáltalán nem aggódik a helyzet miatt.

2 világ

A szocialista Korózs Lajos az egészségügyi béremelések anomáliáról beszélt, Rétvári Bence államtitkár viszont többek között olyan adatokról számolt be, hogy a védőnők 329 ezer (!!!) forintot keresnek. 

Szobahőmérő

Tordai Bence (Párbeszéd) "el fogunk pusztulni a hőségben" felütéssel operált. Egyébként pedig arról beszélt, hogy Karácsony Gergely, pártja főpolgármester-jelöltje megmérte 3-as metróban a hőmérsékletet és 34,8 Celsius fok mutatott a hőmérője. Egyébiránt arra kérte a hallgatóságot, hogy szavazzanak Karácsony Gergelyre a főpolgármester-választáson.

Cseresnyés Péter, a kormányzat klímaszkeptikusa egyből lecsapta a labdát: a Párbeszéd politikusai szobahőmérővel mászkálnak, hogy bebizonyítsák, elviselhetetlen hőség van mindenhol, ahol szerintük elviselhetetlen hőség van. Egyébként úgy tudja, a BKV Zrt. vizsgálja, hogyan lehetne klimatizálni a metrókocsikat, ugyanis a felújítás során erre már nem maradt pénz. 

Nem zöld

Keresztes László Lóránt a jövő felélésének nevezte az idei költségvetést, többek között vesztesnek jelölte meg a felsőoktatást, a vidéket és az önkormányzatokat. Kiemelte, hogy a központi költségvetésben

482 helyett 385 milliárd szerepel a környezetvédelmi célokra, míg az önkormányzatoknál 247 helyett 140 milliárd jut klímavédelmi tervekre.

Tállai András adóügyi államtitkár szerint viszont ez a biztonság költségvetése lesz. 

Gyurcsány Ferenc

Harrach Péter (KDNP) még a végén öregurasan dekadensnek nevezte a nyugatot, aminek a kiszolgálói ott vannak az ellenzékben. Rétvári Bence annyival kontrázott, hogyha nem lett volna rendszerváltás, akkor Gyurcsány Ferenc lenne ma a miniszterelnök.