A Jobbik szerint Zalából is azért menekülnek a fiatalok, mert a kormány helyettük inkább a migránsmunkások mellé áll

A Jobbik szerint Zalából is azért menekülnek a fiatalok, mert a kormány helyettük inkább a migránsmunkások mellé áll

A kormány 24 milliárd forintot költött az ázsiai vendégmunkások lakhatására, miközben a magyar dolgozók csak egy alacsony bért kapnak. 11 ezer magyar kénytelen Ausztriában dolgozni, ha meg akar élni, és számuk egyre nő.

Ahogy országszerte, úgy Zala megyében is óriási gondot jelent az elvándorlás, valamint a kormány által tudatosan alacsonyan tartott bérek – állítja a Jobbik-Konzervatívok, akik pénteken Zalaegerszegen tartottak sajtótájékoztatót a témában. Szerintük a Fidesz a problémát azzal oldaná meg, hogy elárasztja hazánkat ázsiai migránsmunkásokkal, amivel szemben ők a magyarok érdekeit képviselik.

A jellemzően távol-keleti multinacionális cégek egyre nagyobb arányban alkalmaznak ázsiai migránsmunkásokat, akiknek nem csak fizetést adnak, de a lakhatását és az étkezését is állják – mondta el Benke Richárd, a Jobbik zalaegerszegi önkormányzati képviselője. Ezzel szembeállítva egy magyar fiatal vagy egy fiatal pár kénytelen az átlagosan alacsony fizetéséből megoldani a lakhatását, élelmezését is. Ezzel kapcsolatban a zalaegerszegi helyzetet hozta példának:

Zalaegerszegen egy albérlet 100 ezer forinttól indul, de egy párnak már belekerül 120-130 ezer forintba is, nem beszélve arról, ha családot szeretnének alapítani.

A legolcsóbb lakás olyan 25 millió forintba kerül, ami azt jelenti, hogy ezzel akár évtizedekre eis eladósíthatják magukat az életüket éppen csak elkezdő magyar fiatalok – mutatott rá Benke Richárd. Leszögezte: a magyarok az EU-s szinten alacsony bérüket nagy részét lakhatásra költik, ezért őket kellene támogatni, nem a vendégmunkásokat.

A szót Nagy Bence, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának országos elnöke vette át:

Példátlan lakosságcsere zajlik ma Magyarországon, amit az Orbán-kormány katalizál az intézkedéseivel. Kollaborációban a kommunista Kínával, ami országszerte magyar termőföldre telepíti a környezetszennyező akkumulátorgyárait.

Hozzátette: a problémát tovább tetézi, hogy félmillió vendégmunkást akarnak behozni ezekbe a gyárakba Mongóliából, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából és a kommunista Kínából.

Az a kormány, ami azt mondja erre, hogy ez „nemzetstratégiai érdek”, az a kormány vagy hülye, vagy hazudik, vagy pedig egyenesen hazaáruló.

A Jobbik-Konzervatívoknak más a stratégiája: szerintük a helyi kis- és középvállalkozásokat kell támogatni egy béralapból, hogy ők adhassák a gazdaság gerincét, és olyan béreket adhassanak a magyaroknak, amivel itthon lehet tartani őket. Ezen kívül a pártnak van egy lakhatási programja, melynek lényege, hogy a pályakezdő fiatalok piaci ár alatt bérelhessenek állami vagy önkormányzati lakásokat, amit aztán néhány év után szintén piaci ár alatt meg tudjanak vásárolni.

Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselő visszautalt a Fidesz „ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” plakátkampányára, valamint Orbán Viktor azon kijelentésére, hogy „ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”. Szerinte az erőltetett akkumulátorgyár-építés és a migránsmunkások százezreinek behozatala ékesen példázza, hogy az első állítás mennyire hazug, a második pedig mennyire igaz. Hozzátette: rengeteg olyan lakossági visszajelzést kapnak, hogy már most nagyon sok az ázsiai vendégmunkás országszerte.

„A Jobbik-Konzervatívok mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az ügyek, amikor a kormány akkumulátorgyár-építés keretében, vagy attól függetlenül vendégmunkásokat hoz be Magyarországra” — mondta el Balassa Péter. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nekik köszönhető, hogy a Fidesz-kormány visszavonta a november 1-jével bevezetendő migránsmunkástörvényt.

Folyamatosan azt sulykolják, hogy Magyarországon munkaerőhiány van. Mi azt gondoljuk, hogy Magyarországon nem munkaerőhiány, hanem munkabérhiány van

– mutatott rá Balassa Péter, aki úgy véli, hogy ha a külföldre költözést fontolgatók bérét csak 20-30 százalékkal megemelnék, akkor már itthon lehetne tartani őket. Azt a pénzt, amit a Fidesz-kormány az ázsiai vendégmunkások betelepítésére fordít, a magyar munkavállalók megbecsülésére kellene fordítani.

Fizetés szempontjából jelenleg ugyanis a magyarok a bolgárokkal együtt az utolsó helyen kullognak európai szinten.

Hangsúlyozta: a magyarokat meg kell becsülni, a munkájukat meg kell fizetni, a külföldre távozottakat haza kell csábítani, az itthon maradottakat pedig itthon kell tartani. Ezzel szemben a Fidesz-kormány 24 milliárd forintot költött migránsmunkások lakhatására, miközben 11 ezer magyar kénytelen Ausztriában dolgozni, hogy meg tudjon élni.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)